Ingrată meseria asta de jurnalist în unele situaţii. Iar ieri a fost unul din momentele acelea, unul în care îţi iei rămas-bun de la un coleg, de la un prieten, de la cineva alături de care ţi-ai petrecut ani buni din viaţă. Despre Tiberiu Cosovan, colegul nostru care a plecat prea repede dintre noi, s-ar putea scrie o carte. Numai că, uneori vorbele par blocate, iar cuvintele parcă nu au sens.

Să scrii despre Coso la timpul trecut e al naibii de dificil. Ultima dată când ne-am văzut i-am spus că va trăi cel puţin cât cei din spiţa lui, adică peste 90 de ani. Ştia că nu e nici o şansă, dar a avut puterea să zâmbească.

Pentru mine aşa a plecat dincolo, în lumea umbrelor, cu zâmbetul pe buze. Discret şi elegant. Aşa l-au cunoscut şi îl vor păstra în memorie şi colegii din Grupul artistic independent „Domino”.

Ieri, au fost cu toţii lângă el, ca într-o ultimă acţiune. Numai că, de această dată, nu s-a concretizat într-o expoziţie. Au fost, în schimb, lacrimi şi multă durere.

„A fost ca un mentor pentru noi, el ne organiza şi ne aduna. E o mare pierdere, dar ne vom mobiliza şi vom continua ce am început, pentru că el aşa ar fi vrut”, a spus Iosif Csukat, unul din membrii Grupului „Domino”.

Trecut prin multe încercări ale vieţii, artistul plastic humorean Radu Bercea, şi el membru al Grupului „Domino”, şi-a găsit cu greu cuvintele. „Am pierdut un prieten deosebit, un caracter aparte, cu care aveam multe lucruri în comun, iar unul dintre acestea era discreţia. A fost pentru mine un exemplu chiar dacă era mai tânăr”, a arătat Radu Bercea.

Cu siguranţă, lumea artistică din Suceava nu va mai fi aceeaşi. Chiar dacă a fost dus pe ultimul drum pe acest pământ, Tibi Cosovan va dăinui printre noi.

Şi ce ar fi mai potrivit decât ultima carte pe care Tibi a scris-o, dar din păcate nu a mai putut-o lansa. Cu o promisiune-legământ, cel care s-a îngrijit ca această carte să vadă lumina tiparului, Ion Drăguşanul, şi-a reînnoit ieri angajamentul nescris: pe 12 noiembrie, data la care Coso ar fi împlinit 64 de ani, va avea loc lansarea cărţii. Dar despre această carte vom vorbi mai multe la timpul potrivit.

Aşa îl vom păstra în memorie pe Tibi Cosovan, ca artist, ca prieten al artiştilor suceveni şi nu numai şi ca un caracter aparte. Să-ţi fie ţărâna uşoară şi, de acolo de sus, să veghezi asupra tuturor celor care ţi-au fost alături.