Activitatea de transport persoane interjudeţean şi judeţean în judeţul Suceava, la fel ca în toate celelalte judeţe, este suspendată începând de astăzi, de la ora 8.00, de protestul transportatorilor. Ieri după-amiază, filiala judeţeană a Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) a notificat Prefectura Suceava că începând de astăzi activitatea de transport interjudeţean şi judeţean încetează pe o perioadă nedeterminată, în urma eşecului de marţi al negocierilor dintre reprezentanţii transportatorilor de persoane şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pe tema modificării normelor metodologice referitoare la transporturile rutiere şi activităţile conexe acestora. Preşedintele Asociaţiei Transportatorilor de Persoane Suceava, Beniamin Lucescu, a declarat, ieri, că în urma discuţiilor cu reprezentanţii firmelor din judeţ, la nivel local au decis să scoată cheile din contact nu la prima oră, ci după ora 8.00, adică după ce asigură transportul elevilor la şcoală. „Protestul este justificat”, a declarat Beniamin Lucescu, „dar noi nu ne-am pierdut speranţa că vom fi rechemaţi la negocieri”.

Liderii FORT au anunţat de marţi că joi vor opri transportul de persoane, dacă ministrul Lucian Şova nu renunţă la intenţia de a modifica Legea 980/2011.

Lucescu a precizat că dacă ministrul Şova retrage iniţiativa de modificare a legii, ei renunţă imediat la protest.

Transportatorii de persoane din România sunt nemulţumiţi de schimbările propuse de ministrul Transporturilor considerând că astfel la viitoarele licitaţii pentru atribuirea traseelor vor avea câştig de cauză firmele care vor folosi maşini noi, că se va deschide piaţa pentru operatorii străini şi se vor diminua avantajele pe care le au acum la licitaţii transportatorii cu experienţă.

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, le-a explicat transportatorilor că temerile lor sunt neîntemeiate, dar nu s-a bucurat de succes.