Operațiunile de toaletare a spațiilor verzi și cele de îndepărtare a arborilor care reprezintă un potențial pericol sau care afectează imobilele lângă care sunt plantați, care se desfășoară în această perioadă a anului, până la 15 martie, au stârnit nemulțumirile unora dintre reprezentanții asociațiilor de proprietari, care s-au arătat deranjați de faptul că nu s-a intervenit suficient în zonele gestionate de ei sau că nu au fost făcute tăieri la copaci indicați de ei.

Viceprimarul Marian Andronache, responsabil de această activitate, le-a explicat acestora că tăierea arborilor și toaletarea spațiilor verzi se face după reguli stricte, după obținerea tuturor avizelor necesare nu doar de la biroul de Mediu al Poliției Locale, cât și de la Agenția de Protecție a Mediului, iar orice încălcare se sancționează cu amendă de minim 40.000 de lei, care poate ajunge chiar și la 70.000 de lei.

Tocmai de aceea, conducerea Primăriei Suceava a îndemnat reprezentanții asociațiilor de proprietari să facă cât mai din timp demersurile necesare, chiar și cu trei luni înainte de campania de toaletare, astfel încât să poată fi obținute toate avizele necesare.

„Nu mai este ca în urmă cu ani de zile, când echipele de la primărie mergeau în teren și președintele de asociație le indica care arbori trebuie îndepărtați, pentru că le fac probleme, și unde vor să se toaleteze. Acum și pentru a îndepărta o ramură avem de făcut o grămadă de acte, birocrația e foarte mare și procedurile de autorizare durează mult. Este posibil ca anumite intervenții să fie solicitate, dar să nu fie aprobate de cei de la Mediu. Degeaba se supără unii, dar nu facem nimic dacă nu avem toate avizele necesare, amenzile sunt imense!”, a spus și primarul Ion Lungu, în replică la nemulțumirile unor șefi de asociație, care spuneau că au cerut tăierea unor copaci în mod repetat.

La ultima modificare a legii spaţiilor verzi s-a introdus o interdicţie de intervenţie cu tăieri în coronament pentru un număr de şase specii de arbori ornamentali: tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn şi stejar. Amenzile care se aplică pentru astfel de situaţii sunt cuprinse între 20.000 lei şi 40.000 lei la persoane fizice şi de la 40.000 lei la 70.000 lei la persoanele juridice.

Interdicţia se aplică arborilor din speciile menţionate, plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale.

Singurele excepţii care se permit la aplicarea legii 24/2007, privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, sunt lucrările de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor din apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.