Individul din Dumbrăveni care a răspândit teroare pe străzile Sucevei timp de câteva luni, atacând femei pe care le strângea de gât şi încerca să le tragă în locuri ferite, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de agresiune sexuală. În rechizitoriul de trimitere în judecată sunt descrise patru fapte, victime fiind femei atacate pe stradă de un individ necunoscut la acea vreme. Mihăiţă Novac este un individ cu un cazier greu de egalat în materie de agresiuni sexuale. El mai este suspect principal şi cu privire la alte fapte comise recent, inclusiv un viol.

Un portret robot făcut de maestrul Mihai Pânzaru PIM, în baza semnalmentelor oferite de una dintre victime, a fost unul dintre primele indicii de anchetă.

 

Concurs de infracţiuni şi recidivă

Mihăiţă Novac a fost trimis în judecată pentru agresiune sexuală, faptă prevăzută cu închisoare de la 2 la 7 ani. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au reţinut în rechizitoriu concursul de infracţiuni - articolul 38 aliniat 1 Cod Penal (există concurs real de infracţiuni când două sau mai multe infracţiuni au fost săvârşite de aceeaşi persoană, prin acţiuni distincte înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna din ele), precum şi recidiva.

Începând din luna octombrie a anului trecut, poliţiştii au avut informaţia că un individ cu un comportament de dezaxat sexual atacă femei pe străzile Sucevei. Într-un interval relativ scurt, cinci femei au depus reclamaţii cu privire la faptul că au fost atacate de un individ necunoscut. Atacurile s-au dat în zona Mărăşeşti – str. Universităţii.

La începutul lunii februarie a acestui an, o tânără care se afla la un cabinet de psihiatrie a fost acostată de un individ care i-a spus că este medic şi o poate duce la consultaţie la cabinetul său. Victima a acceptat să meargă cu el, astfel că cei doi s-au deplasat pe strada Mărăşeşti. Individul a dus-o într-o clădire dezafectată, unde a violat-o. Tot Mihăiţă Novac este suspect şi în acest caz.

 

Cine este Mihăiţă Novac

În anul 2004, Mihăiţă Novac, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a fost trimis în judecată pentru comiterea a trei infracţiuni de viol, o tentativă de viol, o infracţiune de perversiuni sexuale şi o tâlhărie.

Toate faptele fuseseră comise în acelaşi an.

Individul acţiona şi atunci în municipiul Suceava, după care pleca imediat la Dumbrăveni.

În intervalul în care au fost comise faptele, poliţiştii au anchetat zeci de persoane, ajungând în cele din urmă la Novac.

La acea vreme, Novac a acostat patru femei, iar pe trei dintre acestea le-a violat. Acesta o supusese pe una şi la perversiuni sexuale, iar pe o altă victimă a şi tâlhărit-o, furându-i 150 de euro şi 50.000 de lei vechi. Modul de operare are multe în comun cu cel de acum. Femeile erau acostate pe stradă şi violate cu multă violenţă în locuri ferite. Violatorul era căsătorit la acea vreme. Victimele din 2004 au fost fete şi femei cu vârste între 14 şi 35 de ani. Violatorul îşi imobiliza victimele ameninţându-le cu cuţitul sau cu spray-ul lacrimogen. Individul stătea ascuns între ruinele Mănăstirii Zamca, iar faptul că era singuratic şi nu avea anturaj a făcut ancheta dificilă. Şi la acea vreme, în 2014, individul era recidivist. El fusese eliberat din 2003, fiind închis tot pentru viol.

 

Mărturia uneia dintre victime

Una dintre victimele care sunt parte vătămată în dosarul în care Novac a fost trimis în judecată a relatat pentru Monitorul de Suceava clipele de coşmar prin care a trecut.
Pe 1 decembrie 2018, în jurul orei 18.45, victima a plecat singură, de pe strada Oituz, spre patinoar.

„Mă îndreptam spre patinoarul din Areni pe strada paralelă cu Liceul Economic şi am fost atacată din spate de un bărbat îmbrăcat într-o geacă neagră, cu glugă în cap. Individul m-a strâns de gât de la spate, m-a sufocat cu mâna stângă, timp în care îmi spunea <ţipă dacă poţi, fă ceva dacă poţi>... mi-a dat drumul după un minut, un minut şi ceva, m-a izbit într-o parte şi a fugit spre scara unui bloc”.

Femeia a crezut iniţial că are de a face cu un tâlhar, însă acesta nu a avut intenţia de a-i lua vreun bun. Norocul victimei a fost că pe stradă s-au apropiat câţiva tineri, iar atacatorul s-a speriat şi a fugit.

 

Povestea portretului robot realizat de un artist care i-a ajutat de mai multe ori pe poliţişti în acest sens

Un aspect de culoare în această poveste este legat de faptul că judiciariştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale Suceava au apelat la sprijinul artistului grafician Mihai Pânzaru PIM, pentru realizarea unui portret robot al atacatorului. S-a întâmplat după ce o tânără din Republica Moldova care fusese agresată de atacator reţinuse destul de multe detalii cu privire la fizionomia lui.

În aceste condiţii, poliţiştii au apelat la grafician, pentru a face probabil comparaţie cu suspectul pe care îl aveau deja în capul listei.

În baza semnalmentelor oferite de victime, artistul grafician a realizat un portret robot.

„Am fost sunat într-o duminică după-amiază de la poliţie şi mi s-a solicitat ajutor în acest caz. Am stat de vorba cu o tânără din Republica Moldova care reţinuse câteva detalii ale atacatorului. Am aplicat tehnologia portretului robot, există tehnici specifice în acest sens, legate de profiluri, contururi şi aşa mai departe. Ea povestea şi eu îi arătam ce a ieşit. Spunea ce este bine, ce nu e bine şi la a patra foaie cred că mi-a ieşit, atunci mi-a zis <Ăsta e!>”, ne-a povestit Mihai Pânzaru PIM.

Artistul a sprijinit poliţia în multe rânduri în ultimii 40 de ani la realizarea de portrete robot. Printre altele, el a realizat portretul robot al ucraineanului care a comis dublul asasinat de la Siret din anul 2010.

Mihai Pânzaru PIM a colaborat tot timpul benevol cu poliţia şi nu a ascuns că este deranjat că după ce autorii au fost prinşi, cum este şi cazul lui Mihăiţă Novac, nu a fost contactat măcar pentru a i se arăta poza reală şi a face o comparaţie cu portretul robot realizat de el.