Peste 20 de gospodine au participat, ieri, la a şaptea ediţie a Festivalului Produselor Tradiţionale de Post din comuna Adâncata. Ca şi în anii precedenţi, gospodinele din Adâncata, şi nu numai, au pregătit un adevărat festin culinar de post. Cei care au fost prezenţi la acest festival au putut degusta diferite feluri de sarmale cu ciuperci, salate de post din vinete, ciuperci sau alte legume, iahnie de fasole cu murături, răcituri cu ciuperci, rulade de legume, chiftele din ciuperci, dar şi deserturi, plăcinte poale-n brâu, prăjituri de post, cornuleţe sau cozonac. Anul acesta, pentru prima dată a fost prezentă conf. univ. dr. Angela Albu, care a pregătit special pentru acest festival un drob de năut, dar şi o delicioasă „ciorbă de burtă fără burtă”, adică o ciorbă din caju şi ciuperci pleurotus.

Deschiderea festivalului a avut loc în prezenţa preotului paroh al Parohiei Bisericii „Sf. Dumitru” din Adâncata, Mitu Pascal, a primarului Viorel Cucu şi a soţiei acestuia, Elena Cucu, cea care a fost iniţiatoarea acestui festival. În cuvântul său, preotul Mitu Pascal a ţinut să le mulţumească tuturor gospodinelor pentru efortul făcut de a fi prezente la acest festival. „Ne-am întâlnit din nou la acest festival cu gândul de a ne uni unii cu ceilalţi, nu numai în jurul Potirului Sfintei Liturghii, dar şi în jurul mesei. Pentru că şi împărăţia lui Dumnezeu se aseamănă cu o cină, cu o nuntă, la care oamenii stau împreună la masă şi se bucură de prezenţă. Şi chiar dacă mâncarea este de post, gospodinele, credincioasele astăzi ne pot dovedi că pot găti la fel de bine ca şi atunci când suntem în zi de sărbătoare”, a spus preotul Mitu Pascal.

La rândul lor, atât Elena Cucu, cât şi primarul Viorel Cucu au ţinut să sublinieze rolul important pe care l-a avut preotul Mitu Pascal în parohia pe care o păstoreşte, dar şi în începerea proiectului de restaurare a Bisericii de lemn „Sf. Dumitru” din Adâncata. De precizat că toate gospodinele participante la ediţia de anul acesta a Festivalului Produselor Tradiţionale de Post din Adâncata au primit diplome şi premii din partea organizatorilor.