Un pârâu care curge în comuna Şcheia emană mirosuri dintre cele mai greu suportabile. Problema nu este de azi de ieri, ci se perpetuează de ani de zile.

Sătui de această situaţie, proprietarii unui imobil de pe strada Aleea Morii din Şcheia au sesizat problema celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava. De fapt, este o revenire la o adresă similară din octombrie anul trecut, când verificările inspectorilor de la SGA Suceava au fost de-a dreptul surprinzătoare. Mai exact, apele pârâului Şcheia se încadrează în parametrii de calitate prevăzuţi de standardele în vigoare.

„Vă solicit să luaţi măsurile legale care se impun, având în vedere că nu au încetat aceste deversări ale reziduurilor foselor septice ale proprietăţilor vecine, fapt care pune în pericol sănătatea oamenilor, animalelor şi plantelor din zonă. Prin reclamaţia iniţială, formulată la data de 12 octombrie 2018, v-am adus la cunoștinţă faptul că sunt deversate în mod direct reziduurile foselor septice ale unor vecini, în pârâul Șcheia, fapt care duce la apariţia unor mirosuri de fecale umane greu de suportat şi creează posibilitatea îmbolnăvirii cetăţenilor din zonă, prin poluarea pânzei freatice”, se arată în plângerea trimisă la SGA Suceava.

De această dată, familia nemulţumită de mirosurile emanate de apele pârâului Şcheia a ataşat şi un buletin de analize privind calitatea apei. Iar rezultatele au relevat cu totul altceva, respectiv depăşiri importante ale concentraţiilor la diferiţi indicatori de calitate a apei.

Mai exact, s-a constatat că apele pârâului Şcheia sunt infestate cu Escherichia coli (E.coli), în concentraţie de 640/100 ml, cu enterococi (Streptococi fecali), concentraţie de 115/100 ml, şi bacterii coliforme totale, în concentraţie de 2400/100 ml.

„Având în vedere cele semnalate prin prezenta reclamaţie şi rezultatele analizelor de laborator menţionate, vă solicităm să dispuneţi efectuarea unui control amplu cu privire la toate conductele de evacuare de ape uzate în pârâul Șcheia, în vederea identificării şi tragerii la răspundere contravenţională, civilă şi penală a persoanelor care se fac vinovate de aceste deversări. În situaţia în care veţi trata prezenta reclamaţie cu superficialitatea cu care aţi soluţionat plângerea iniţială, vă vom formula plângere penală pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 356 din Codul Penal privind infectarea apei”, se mai arată în sesizarea transmisă către SGA Suceava.

Reprezentanţii acestei instituţii nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere. În schimb, primarul din Şcheia, Vasile Andriciuc, a precizat că va dispune un control în zonă, dar pentru a verifica dacă sunt probleme ar trebui să intre pe proprietatea oamenilor, lucru care se face doar în anumite condiţii.