Se spune că speranţa moare ultima, dar moare. Ei bine, când vine vorba de sporturile de echipă din Suceava speranţa nu doar că a murit, dar a şi fost îngropată la doi metri în pământ. Duminică seară, echipa locală de handbal masculin a retrogradat din Liga Naţională, astfel încât nici o formaţie la un sport important nu mai are reprezentare la nivel înalt.

Este pentru prima dată, după mulţi, foarte mulţi ani, când Suceava a atins acest prag al neputinţei şi ruşinii. Fie că aveam echipă de fotbal, de rugby sau de volei, iar în ultimii ani stindardul a fost ţinut sus de echipa de handbal masculin, Suceava conta pe harta sporturilor din România.

De duminică, de pe această hartă a dispărut Suceava. Şi nimeni nu poate şti dacă nu ne aşteaptă şi vremuri mai grele, iar după informaţiile care vin dinspre echipele noastre nu se întrevăd semnale de înzdrăvenire.

Practic, pentru lumea sporturilor de echipă, Suceava este nu doar un pacient în moarte clinică, ci un mort care s-a răcit deja şi din care vulturii mănâncă acum ficatul şi inima. O inimă care era ţinută în viaţă de aparate şi care duminică a fost decuplată.

Pentru suporterii suceveni, pentru cei care iubesc sportul, aceasta este ultima lovitură dintr-un lung şir care pare a nu se mai termina.

Dacă mai punem la calcul şi hocheiul, a cărui echipă a dispărut definitiv de pe firmament în 1993, se poate spune că Suceava a avut tradiţie în multe sporturi de echipă. Din păcate, acum suntem într-un colaps total, iar perspectivele sunt firave.

 

Handbalul

Promovată în premieră în lumea bună a handbalului din România în cursul anului 2002, echipa locală de handbal s-a menţinut cu greu în primul eşalon timp de doi ani. În 2004 a retrogradat, dar în baza unui plan de viitor bine conturat lucrurile au mers ascendent.

După numai un an în divizia secundă, CS Universitatea Suceava a promovat din nou în Liga Naţională în cursul anului 2005. Pas cu pas, echipa a devenit una respectată în lumea handbalului din România, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Chiar la prima participare în cupele europene, în sezonul 2008-2009, sucevenii au ajuns până în finala Challenge Cup, pe care au pierdut-o extrem de greu în faţa celor de la Reşiţa. După doi ani, în 2011, a venit şi cea mai importantă performanţă la nivel de echipă de cluburi pentru judeţul Suceava.

La finalul acelui sezon, Universitatea Suceava s-a clasat pe locul trei în Liga Naţională de Handbal. Apoi, totul a început să se năruie, pentru a culmina în această vară cu retrogradarea din Liga Naţională de Handbal.

De altfel, deznodământul de acum putea fi anticipat, şi asta pentru că de câţiva ani buni echipa are ca singur obiectiv salvarea de la retrogradare, iar cu un astfel de ţel minimalist nu se poate tinde spre performanţă.

 

Rugbiul

Sportul cu balonul oval a apărut în Suceava în 1962, iar după zece ani echipa a promovat în premieră în prima divizie valorică. A rezistat doar un an, pentru a reveni în primul eşalon în 1977. Au fost câţiva ani tulburi în care s-a promovat şi s-a retrogradat succesiv, astfel încât echipa era cunoscută după denumirea celebrei formaţii de muzică pop ABBA. S-a revenit pe prima scenă a rugbiului în 1983, iar echipa a rezistat aici până în 1990.

A urmat o nouă retrogradare şi o nouă promovare, iar între 1991-1995 formaţia s-a bătut de la egal la egal cu marile puteri din acest sport. Au venit din nou patru ani de eşalon secund, pentru ca în 1999 să avem parte de o nouă promovare.

Sucevenii au rezistat pe prima scenă până în 2010, iar mai apoi a urmat declinul, cu o mică excepţie. La finalul sezonului 2016-2017 CSM Bucovina Suceava a obţinut pe teren dreptul de a evolua în super liga de rugby, dar din motive financiare nu a mai putut lua startul.

Acum, situaţia la club este dezastruoasă, atât din punct de vedere al banilor, cât şi al lotului de jucători, iar în recent încheiatul sezon al ligii secunde sucevenii au terminat pe ultimul loc în play-off, fiind depăşiţi şi de proaspăt înfiinţata RC Gura Humorului.

 

Voleiul

Şi pentru echipa de volei a Sucevei vremurile de glorie sunt de multă vreme apuse. Promovată în prima ligă în 1973, formaţia suceveană s-a menţinut în elită doar un singur an. Pentru că avea un lot valoros, echipa a revenit în primul eşalon în 1975 şi a rezistat în elită timp de două decenii.

În această perioadă, sucevenii au terminat pe locul patru la nivel naţional, o performanţă care acum reprezintă un vis nerealist. Vremurile când sucevenii se băteau de la egal la egal cu formaţii ca Dinamo sau Steaua au rămas doar o amintire.

După 1995, sucevenii au mai ajuns doar meteoric în prima ligă, în 1996 şi 2000, dar de fiecare dată s-a retrogradat după numai un an.

În acest moment, echipa de volei CSM Suceava se zbate în anonimatul ligii secunde, cu şanse infime de a reveni în elită.

 

Fotbalul

Poate cea mai mare durere a suporterilor suceveni este legată de sportul rege: fotbalul. În acest domeniu situaţia este cea mai dezastruoasă. Mai exact, formaţia fanion este tocmai în Liga a III-a, iar strategia clubului nu pare să aducă nimic încurajator pentru viitor.

Devenită o obşinuită a Diviziei B, aşa cum se numea înainte de 1989, CSM Suceava a dat lovitura în sezonul 1986-1987, când cu o formaţie în care se găseau Caşuba, Cristescu sau Buliga am promovat pentru prima oară în istorie în Divizia A.

E drept, echipa nu a rezistat în primul eşalon decât un singur an, dar a fost un an special, când la Suceava au poposit Steaua Bucureşti, câştigătoarea Cupei Campionilor Europeni, dar şi Dinamo Bucureşti, antrenată de Mircea Lucescu.

A doua oară când Suceava a fost reprezentată în primul eşalon al fotbalului din România a fost în 1997, când Foresta Fălticeni a promovat, dar meciurile le-a jucat la Suceava. A rezistat în prima ligă doar un an, iar după ce a retrogradat a reuşit să revină pe prima scenă, unde a evoluat doi ani consecutiv. Aici a rămas de povestit nepoţilor meciul de la Bucureşti, cu Dinamo, câştigat de forestieri cu 5-4, după ce în minutul 60 echipa antrenată de Cornel Dinu conducea cu 4-0.

După această retrogradare, Foresta Fălticeni-Suceava s-a desfiinţat, iar celelalte echipe care i-au luat locul, Bucovina, Şoimii Bucovina, Cetatea, Rapid CFR şi din nou Foresta au avut evoluţii oscilante, cu episoade în liga a doua, dar şi retrogradări în al treilea eşalon fotbalistic.

În prezent, ACS Foresta Suceava este în liga a treia, fără o strategie de viitor şi bazându-se aproape în totalitate pe banii care vin de la bugetul local.

 

Sezonul 1987-1988, cu patru echipe sucevene în primul eşalon

Poate cel mai important sezon pentru suceveni a fost 1987-1988, când aveam reprezentante în patru competiţii de cluburi din primul eşalon. Este vorba de CSM Suceava la fotbal, echipa de hochei, echipa de rugby şi echipa de volei. Sunt timpuri care cu greu se vor mai întoarce şi pe care unii dintre noi nu le vor mai prinde niciodată.