Datele culese de Direcția Județeană de Statistică Suceava cu privire la activitatea bibliotecilor din județ arată, oarecum previzibil, o scădere masivă a interesului pentru împrumutul de cărți. Practic, analizând date începând din anul 2000, rezultă o scădere a interesului pentru cărțile de la bibliotecă la mai puțin de jumătate.

Conform cifrelor adunate de statisticieni de la toate bibliotecile din județ, dacă în anul 2000 au fost eliberate cititorilor 2.653.000 de volume, în anul 2017 au mai fost împrumutate doar 1.290.000 de volume.

Analiza Direcției Județene de Statistică Suceava mai denotă și o scădere masivă a numărului total de biblioteci din județ. Astfel, dacă în anul 2000 în județul Suceava erau 556 de biblioteci, în 2017 mai erau înregistrate oficial doar 305. Aici intră foarte multe biblioteci mici, sătești, în timp ce bibliotecile publice, mai mari, și-au păstrat în mare identitatea.

Aceste date nu fac decât să fie în conformitate cu scăderea generală a interesului pentru cititul clasic.

Pentru a se adapta pieței, unele biblioteci mari au început să pună accent și pe partea de lectură digitală, mult mai căutată în special de tineri, dar și pe organizarea de evenimente cât mai diversificate. 

Recent, la finele anului trecut, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a aniversat 95 de ani de la inaugurarea primei biblioteci publice la Suceava.