Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) găzduieşte, în perioada 11-12 iulie, cea de-a IX-a ediţie a conferinţei „Discurs critic şi variaţie lingvistică”, eveniment ce oferă masteranzilor şi doctoranzilor, precum şi specialiştilor în ştiinţele limbajului şi ale literaturii, posibilitatea de a dialoga dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Doctoranzii din universitatea suceveană, dar şi din alte centre universitare, vor putea susţine şi argumenta rezultatele propriilor cercetări, se vor întâlni cu specialiştii din domeniu şi vor profita de oportunitatea de a dezbate subiectele pentru care au optat.

Potrivit reprezentanţilor USV, ”ediţia din acest an, intitulată <Restituiri. Analiza şi interpretarea textelor <<uitate>>, vizează cercetarea unui corpus variat de texte, neexplorate încă sau a căror validare culturală s-a realizat cu întârziere ori superficial şi nesistematic. Deschiderea spre o investigare (inter)naţională ar putea astfel conduce la noi direcţii de abordare pentru anii următori”.

Ca în fiecare din ediţiile precedente, cele mai bune lucrări vor fi publicate în volum sau într-o revistă cu recunoaştere internaţională (Meridian critic, www.meridiancritic.usv.ro).

Temele conferinţei sunt - Texte literare inedite; Studii şi articole "obliterate": opinii nevalorificate; Limba documentelor din arhive: tipuri de texte arhivistice; Proiecte de antologii; Varia.

Conferinţa se desfăşoară în baza acordului interinstituţional cu Universitatea din Pisa, cu universităţi din Republica Moldova şi Ucraina (masterate şi doctorate în cotutelă).