25 de elevi din clasele IX–XI, de la specializarea mate - info, din cadrul Colegiului Naţional ”Nicu Gane”Fălticeni, au putut experimenta la propriu viaţa de student în cadrul unei școli de vară desfăşurate la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi.

I.LikeIT@ETTI.TUIASI.RO” s-a desfășurat în perioada 29 iunie–13 iulie.

 Pe lângă activităţile de consiliere profesională şi orientare în carieră, activităţi recreative, ei au vizitat biblioteca Universităţii, corpul facultăţii, cu laboratoarele şi sălile de curs, şi au parcurs trei module de pregătire profesională care i-au ajutat să-şi îmbunătăţească sau să-şi însuşească noi cunoştinţe în domeniul IT.

Profesorii supraveghetori Doina Dominte şi Filip Dimitrie au menționat că la atelierul de ”Creaţie pagini Web” elevii au experimentat lucrul cu limbajul HTML, limbaj folosit pentru crearea paginilor web. După cursuri şi lucrările de laborator, desfăşurate pe parcursul a 4 zile, elevii au avut de realizat la final un miniproiect cu o pagină web pe tema “Inteligenţa artificială peste 50 ani”. Proiectele realizate de elevi au fost apreciate şi se pot accesa la adresa: http://rf-opto.etti.tuiasi.ro/proiecte_IlikeIT_2019.php.

Profesorii Doina Dominte şi Filip Dimitrie au mai arătat că elevii au urmat și modulul „Proiectarea unei reţele de calculatoare”, unde au parcurs mai multe capitole. La final elevii au avut de proiectat, în echipă, o reţea de calculatoare hibridă.

De asemenea, la modulul de “Internet of Things” (Internetul obiectelor), elevii au luat la cunoştinţă despre conceptul IoT și nu numai.

„Ei au fost foarte încântaţi de acest modul deoarece au pus în practică noţiuni de programare învăţate în liceu şi doresc să continue la clubul de robotică”, au mai spus cei doi profesori ai colegiului fălticenean.

Cele trei module au fost susţinute de: conf. dr. ing. Radu Damian, șef lucrări dr. ing. Daniel Mătăsaru (care a fost şi director de grant), conf. dr. ing. Luminiţa Scripcariu şi șef lucrări dr. ing. Monica Dobrea.

Vizitarea sediului firmei Continental şi a sediului firmei Bitron, precum şi discuţiile cu absolvenţii şi studenţii facultății ieșene care lucrează la aceste firme au fost benefice pentru elevi deoarece aceştia au aflat oportunităţile pe care le au cei care aleg domeniul IT. Activităţile recreative s-au desfăşurat în colaborare cu Liga Studenţilor Electronişti.

„Două săptămâni intense, cu un program bine gândit şi realizat, cu o echipă de proiect spectaculoasă, cu elevi interesaţi şi motivaţi şi evident cu prietenii legate pentru mult timp de acum încolo sunt rezultatul acestei şcoli de vară. Mulţumim pe această cale domnului director grant Daniel Mătăsaru care ne-a însoţit şi ne-a sprijinit permanent în acest demers şi conducerii şcolii care a oferit această posibilitate elevilor noştri”,  au mai spus cei doi profesori organizatori.