Un eveniment retro care prinde rădăcini în municipiul Fălticeni, „Roți legendare”, își va consuma ediția a III-a duminică, 21 iulie, mai întâi pe terenul sport al Şcolii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu” din vecinătatea Pieţei „Nada Florilor” (Școala 3) și apoi într-o paradă pe străzile orașului.

La „Roți legendare” sunt așteptate în jur de 45-50 de mașini retro, conduse de colecționari din Suceava, dar și din Iași, Botoșani, Vrancea sau Neamț. 

Mașinile vor fi expuse între orele 10.00 și 14.30 pe terenul de sport, după care va urma o paradă de jumătate de oră pe străzile municipiului Fălticeni.

Colecționarul de mașini retro fălticenean Iulian Todirică, organizatorul evenimentului, a remarcat că "Roți legendare" ia amploare și a mulțumit pentru sprijin Primăriei municipiului Fălticeni și sponsorilor Romfour, Trio Nec și Gamar Suceava.

Printre mașinile care au putut fi admirate anul trecut și care vor fi prezente în majoritate și la ediția din acest an se numără un autoturism Plymouth P2 DeLuxe, fabricat în 1936, Dacia 1100, Dacia 1300, Trabant, dar şi mărci mai rare, precum Singer 4AD din 1952, Opel Rekord, Fiat 1800, Cadillac Eldorado ori Chrysler New Yorker.

Sunt mașini cu o vechime de peste 30-40 de ani, atestate ca vehicule istorice și restaurate în majoritate până la ultimul detaliu.

„Roți legendare” marchează momentul apariției primului autovehicul din Fălticeni, acum 123 de ani.
“Primele trei maşini din România, fiecare câte o trăsură-automobil tip Benz, cu patru locuri şi motoare de 12 CP, au fost aduse în 1895 de trei craioveni. În 1896 au intrat în ţară alte trei trăsuri-automobile, un Peugeot în Bucureşti, un Rochet-Schneider în Tecuci şi un triciclu Bollé în Fălticeni”, a precizat Iulian Todirică, reprezentantul Retromobil Club România în judeţul Suceava.

Evenimentul retro de duminică este inclus  în rândul manifestărilor din cadrul Zilelor municipiului Fălticeni.