1.148 de elevişi 70 de cadre didactice din 20 unități școlare din judeţul Suceava au participat în acest an școlar la activităţile din cadrul proiectului“Să vorbim despre bani şi bănci”, demarat de Agenţia Suceava a Băncii Naționale a României, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava. Proiectul, inițiat de banca centrală, urmăreşte să informeze elevii cu privire la rolul, atribuţiile şi funcţiile principale ale BNR, precum şi însuşirea unor noţiuni economice de bază şi a unui vocabular financiar-bancar.

Dintre participanți, 275 de elevi și 15 cadre didactice sunt din mediul rural, iar 873 elevi și 55 cadre didactice provin din zona urbană.

Elevilor şi cadrelor didactice le-au fost prezentate elementele de siguranţă ale bancnotelor şi monedelor româneşti aflate în circulaţie. Totodată, elevii şi profesorii au vizionat filmele educaţionale:„Istoria banilor”, „Elementele de siguranţă ale bancnotelor” şi „Viaţa bancnotelor”, realizate de banca centrală.

De asemenea, 1.528 de elevi și 110 cadre didactice suceveneau avut oportunitatea de a viziona expoziția “ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote și monede” în perioada 15 noiembrie 2018 – 15 iunie 2019, la sediul Agenției BNR Suceava. 

Agenţia Suceava a BNR a organizat, la sediul unităților de învățământ, dar a găzduit și la sediul său, activităţi educaţionale distincte derulate pe toată durata anului școlar, cu accent în cadrul evenimentelor “Săptămâna mondială a banilor” și  „Săptămâna altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”.

Tematica abordată a fost foarte apreciată de către participanţi, care au transmis organizatorilor numeroase impresii favorabile, precum: “Vineri, pe 10 mai 2019, doamna noastră ne-a făcut o surpriză. Pentru a ne face lecțiile mai atractive, ne-a dus la BNR, Agenția Suceava. Mare mi-a fost mirarea când am intrat în clădire! De la monede din Antichitate, emise de diverse state şi imperii, până la bancnote moderne din 59 de țări și de pe teritoriul a 6 continente erau obiectul nostru de studiu pe ziua de azi. Fascinant! A fost o zi foarte interesantă! Îi mulțumesc doamnei pentru idee, dar și personalului de la BNR care și-a făcut timp pentru noi.”(Toma Dragoș Ionuț – Școala Gimnazială nr.1 Suceava).

“Apreciem implicarea BNR în educarea tinerilor în domeniul financiar-bancar. În urma vizionarii filmulețelor legate de bani, elevii clasei a IX a C din Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> Suceava au avut de învățat și aflat multe lucruri legate de istoria banilor, a leului românesc, a Monetăriei și Imprimeriei Naționale”, a arătat prof. Elena Lăzăreanu - Colegiul Econimice ,,Dimitrie Cantemir'' Suceava.

În anul şcolar 2019-2020, BNR va extinde sfera de cuprindere a activităţilor educaţionale prin realizarea unor prezentări direct la sediile unităţilor de învăţământ din judeţele arondate Agenţiei, în Suceava şi Botoşani, pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din învăţământul preuniversitar la cunoştinţe din domeniul financiar – bancar.