O declarație făcută luni, 9 septembrie, de către directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Constantin Axinia, dă speranțe călătorilor de a parcurge cu trenul distanța între Suceava și București într-un timp mult mai scurt. Scurtarea semnificativă a duratei unei călătorii va avea loc începând cu data de 15 octombrie și se va datora, conform spuselor șefului de la CFR SA, finalizării unor importante lucrări de infrastructură de pe Magistrala Feroviară 500, care leagă cele două orașe ale țării.

Începând cu data de 15 octombrie, călătoria cu trenul București-Suceava va dura cinci ore, după ce în prezent, pe această magistrală feroviară, un drum de la Suceava la București durează în cel mai bun caz 6 ore și 24 de minute. Un asemenea tren, cu o durată de circulație redusă, fusese prevăzut și în Mersul Trenurilor din perioada 2016-2017, însă problemele de infrastructură apărute nu au permis eliminarea unor restricții de circulație, care ar fi micșorat durata călătoriei.

 

Lucrări de înlocuire a unor importante elemente de infrastructură

Cele mai scurte durate ale călătoriilor pe ruta București-Suceava au fost înregistrate în anii 90, când distanța de 447 km se putea parcurge în 5 ore. Inundațiile din cursul anului 2005 în zona Vrancei și Buzăului au adus mari prejudicii infrastructurii feroviare de pe această magistrală. Apele au distrus poduri și au afectat traversări, în unele zone circulându-se ani de zile pe un singur fir și cu restricțiile de rigoare. În acest moment lucrările de reparații și înlocuiri pe această magistrală sunt în desfășurare, până la data de 15 octombrie urmând a fi finalizate ultimele reparații în mai multe puncte nevralgice. Se lucrează în această perioadă la înlocuirea schimbătoarelor de cale, sau macazuri, cum sunt ele denumite, lucru care va duce la ridicarea restricțiilor de viteză. Astfel, din declarațiile directorului General al CFR SA, în această săptămână se lucrează la înlocuirea unui macaz la Râmnicu Sărat, iar în cursul săptămânii viitoare vor fi înlocuite două astfel de macazuri în zona localității Gugești. Un alt schimbător de cale va fi înlocuit în perioada 23-28 septembrie la Cotești, lucrările continuând în perioada 30 septembrie-5 octombrie la Mărășești, unde se va realiza o nouă traversare de dublă joncțiune și apoi la Buzău, unde vor fi înlocuite alte două macazuri și o dublă joncțiune.

Reducerea duratei călătoriei pe calea ferată la 5 ore, între București și Suceava, începând cu data de 15 octombrie, va fi ”oficializată” prin noul Mers al Trenurilor, care va intra în vigoare în luna decembrie.