Tribunalul Suceava a dat pedepse grele pentru un cioban şi concubina acestuia, care au ucis un copilaş în vârstă de mai puţin de un an de zile. Claudiu-Ilie Rădi, din Fântânele, a primit 12 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie relativ la infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Aceeaşi instanţă a găsit-o vinovată pe Lucia Georgiana Lelcu pentru  violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor, pedeapsa fiind de 15 ani de închisoare. Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Claudiu-Ilie Rădi este domiciliat în satul Slobozia, comuna Fântânele, dar, în martie 2016, s-a mutat împreună cu concubina sa, Lucia Lelcu, în vârstă de 18 ani, în satul Sf. Ilie, comuna Şcheia, unde a lucrat la o stână. Cu cei doi stătea şi fiul femeii, din altă relaţie, un copil în vârstă de 7 luni la acea vreme. Primele date despre faptul că un copil a fost agresat au venit în aprilie 2016, când un martor din dosar a sesizat că micuţul are urme de zgârieturi şi vânătăi pe faţă. La momentul respectiv mama minorului a relatat că inculpatul l-a lovit pe fiul ei deoarece i-ar fi deteriorat telefonul mobil. Din păcate, autorităţile statului nu au intervenit atunci decisiv, pentru a salva copilul.

„Din cercetări a rezultat că şi anterior acelei date, dar şi ulterior, inculpatul Rădi Claudiu-Ilie a exercitat de nenumărate ori acte de violenţă asupra victimei - mai precis îl lovea cu palmele peste faţă, îl lovea cu o vargă, îl izbea de pat ori de perete, i-a aplicat chiar şi o lovitură cu pumnul în burtă, toate aceste violenţe fiind <determinate> de faptul că victima îşi îngăduia să plângă în momente nepotrivite pentru inculpat”, este una din concluziile şocante din rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

Mama şi-a condamnat copilul când a refuzat internarea la spital şi s-a întors la concubin

Pe 18 aprilie, a urmat un nou act de violenţă asupra copilului, şi mai grav. După ce a scos-o pe concubină afară, bestia cu chip de om a început să lovească bebeluşul de un perete. Panicată, femeia a intrat în casă, moment în care l-a văzut pe individ cum a apucat copilul cu ambele mâini de mijloc şi a început să îl lovească cu spatele de perete. Scena horror a continuat, copilul fiind trântit apoi de pat de mai multe ori. Trei zile mai târziu, pe 21 aprilie, a fost solicitată o ambulanţă, după ce inculpatul a constatat că băiatul dă „ochii peste cap”. Copilul a ajuns la Spitalul Judeţean Suceava, în viaţă, însă din păcate nici acum nu a fost salvat. Ameninţată de concubin, mama a declarat că micuţul a căzut din pat şi s-a lovit. Mama a refuzat internarea şi s-a întors acasă cu băiatul.

Ziua cu final tragic avea să fie 4 mai 2016. Din ancheta procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava rezultă că femeia a plecat la cumpărături, la un magazin din satul Slobozia (între timp cei doi s-au mutat de la Sf. Ilie), iar Rădi a rămas acasă, cu copilul. Micuţul a început să plângă, iar „tatăl vitreg” a trecut din nou la bătaie. La scurt timp, copilul a intrat în stare de inconştienţă. După un apel la 112 la faţa locului a fost chemat un echipaj medical. Medicii au constatat în scurt timp decesul micuţului.

Autopsia a arătat că moartea acestuia a fost violentă, fiind cauzată de insuficienţa cardio-respiratorie acută, consecinţa unui traumatism cranio-cerebral prin fractură de bază craniană, hemoragie cerebrală difuză şi edem cerebral. Leziunile prin agresiune au fost în directă legătură cu decesul, au stabilit medicii legişti.