Coşurile de fum care nu sunt curăţate periodic au ajuns una din principalele surse de producere a incendiilor. Din păcate, aceste incendii nu doar că provoacă pagube materiale însemnate, dar sunt şi cazuri în care s-a ajuns la pierderi de vieţi omeneşti.

Statisticile negre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava arată că de la începutul lunii decembrie şi până ieri s-au înregistrat 45 de incendii din cauza coşurilor de fum care nu au fost curăţate. 32 dintre aceste evenimente s-au înregistrat luna trecută, iar până ieri erau consemnate deja 13 incendii care au plecat de la coşurile de fum.

După cum aminteam, în urma acestor incendii, o femeie în vârstă de 73 de ani, din comuna Zamostea, a murit în noaptea de 30 spre 31 decembrie, fiind găsită carbonizată în casa care a luat foc. Pompierii militari suceveni şi cei de la Serviciul Voluntar Zamostea au intervenit la faţa locului cu trei autospeciale cu apă, dar cu toate eforturile nu au mai putut-o salva pe femeie, care a fost găsită carbonizată în casa bătrânească. Pompierii au stabilit că după toate probabilităţile focul a pornit de la coşul de fum deteriorat, pe fondul folosirii intense a sobei.

În ceea ce priveşte pagubele materiale, acestea se ridică la circa 400.000 de lei, iar aici se adaugă o altă problemă, aceea ca familiile afectate să-şi găsească un acoperiş deasupra capului, mai ales pe timp de iarnă.

 

Pentru proprietarii care nu îşi curăţă hornurile, amenzile sunt între 500-1.000 de lei

Cezar Şlincu, unul dintre hornarii care activează în judeţul Suceava, a precizat că acţiunea de curăţare a coşurilor de fum trebuie să fie tratată cu foarte multă seriozitate de către proprietarii de imobile.

„Întreţinerea periodică a coşurilor de fum are ca scop asigurarea unui tiraj corespunzător, necesar funcţionării la randament optim a surselor de căldură. De asemenea, întreţinerea coşurilor de fum asigură exploatarea în siguranţă a instalaţiilor termice bazate pe arderea diferitor tipuri de combustibil”, a arătat Cezar Şlincu.

Legislaţia prevede şi amenzi pentru proprietarii de imobile care nu îşi curăţă hornurile. Amenda este cuprinsă între 500 - 1.000 de lei şi poate fi aplicată în baza HG 357/2007, în virtutea articolului 1, aliniat i, care prevede sancţiuni pentru „neexecutarea verificării, reparării şi curăţării periodice, cel puţin o dată pe an, a coşurilor pentru evacuarea fumului, precum şi nerealizarea elementelor de izolare termică a acestora”.

Verificarea coşurilor de fum se face o dată pe an, potrivit legislaţiei, dar hornarii recomandă ca această operaţiune să aibă loc de două ori, la intrarea şi ieşirea din sezonul rece.

Costurile de curăţare a unui horn pleacă de la 150 de lei, dar suma finală depinde de o serie întreagă de factori de care se ţine cont la calcul.

„Curăţarea hornurilor se face în general mecanizat şi foarte rar cu sârma, ca pe vremuri. Costul unei astfel de operaţiuni depinde de lungimea coşului, materialul din care acesta este construit, dar şi de grosimea depunerilor de pe pereţii coşului. Pentru siguranţă, costurile de curăţare a unui coş sunt mici în comparaţie cu pagubele pe care le pot provoca incendiile”, a concluzionat Cezar Şlincu.