Tribunalul Suceava a dat ieri verdictul în cazul unui tânăr trimis în judecată pentru că a omorât un consătean cu şase lovituri de cuţit după ce acesta i-a aruncat o brichetă într-un mod care nu i-a plăcut agresorului. Mihai Gabriel Mancaş, din Rotunda – Liteni, a primit nouă ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracţiunii de omor. În acelaşi dosar a mai fost condamnat un alt tânăr, la măsura educativă neprivativă de libertate a supravegherii pe o durată de 4  luni pentru săvârşirea infracţiunii de port fără drept de obiecte periculoase. Cel care a primit această condamnare se numeşte Vlăduţ Vasile Dascălu. Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Fapta s-a petrecut pe 29 iunie 2019, seara, în jurul orei 21.00. În acea zi fatidică, Mihai Iurea, un tânăr în vârstă de 24 de ani, un băiat muncitor şi care avea o prietenă cu care intenţiona să se căsătorească, a mers la un bar din centrul Liteniului, după serviciu, pentru a bea o bere. La masa vecină se aflau doi tineri care veniseră deja băuţi din localitatea vecină – Rotunda.

Din cercetările coordonate de un procuror criminalist rezultă că cel care avea să comită oribila şi absurda faptă, Mihai Gabriel Mancaş, i-a cerut un foc celui de la masa vecină.

Mihai Iurea i-ar fi aruncat ostentativ acestuia bricheta pe masă, ceea ce l-a deranjat pe inculpat. Aflat în stare avansată de ebrietate, acesta s-a ridicat de la masă şi s-a îndreptat spre Iurea. Din cercetări rezultă că acesta din urmă a vrut să evite orice conflict, astfel că s-a ridicat de la masă şi a luat-o pe jos spre casă.

Un conflict pe fond de consum de alcool care trebuia să se termine aici a luat o turnură extrem de violentă în scurt timp.

 

Atac sălbatic, repetat, din spate: şase lovituri de cuţit puternice, care au provocat şoc hemoragic

Mihai Gabriel Mancaş i-a cerut celuilalt minor cuţitul tip briceag pe care ştia că acesta îl are la el, rezultă din cercetări.

„În momentele imediat următoare, inculpatul a ajuns-o din urmă pe victimă, a avut loc un schimb de replici, moment în care victima l-a îndepărtat, împingându-l pe inculpat pentru a-şi asigura scăparea. La faţa locului a apărut şi al doilea inculpat, care a încercat, fără succes, să îi despartă pe cei doi, implicit să-l calmeze pe prietenul său. Primul inculpat a pornit din nou în urmărirea victimei, a desfăcut cuţitul şi i-a aplicat un număr de şase lovituri în partea superioară a corpului, unele dintre aceste lovituri fiind aplicate <în fugă>, în condiţiile în care victima încerca să scape.

Într-o stare foarte gravă, sângerând abundent, victima s-a deplasat cu greutate până în curtea unui localnic din zonă şi a decedat pe treptele de acces ale locuinţei”, este descrisă fapta în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Raportul de necropsie a arătat că moartea victimei a fost violentă, s-a datorat şocului hemoragic cu hemotorax masiv instalat ca urmare a secţionării ventriculului stâng, prin plăgi tăiate penetrante transfixiante.