Managerul Spitalului Municipal Rădăuți, Traian Andronachi, reclamă că o clinică universitară din Iași, „Sfântul Spiridon”, a refuzat, duminică noapte, să primească o pacientă care a fost operată la Spitalul de Urgență Suceava în data de 17 martie, trimisă la spitalul din Rădăuți și care trebuia să fie reoperată. Andronachi a declarat că pacienta a fost operată de medici care au fost ulterior confirmați cu COVID-19 și avea, la rândul ei, simptome de boală. „Am trimis pacienta la Iași cu ambulanța și ei mi-au trimis-o înapoi, la 1.30, s-o operăm aici. Noi am testat tot personalul, nu avem nici un caz confirmat cu COVID și vrem să rămânem așa”, a declarat, luni, managerul spitalului din Rădăuți.

El face un apel insistent la medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava, să nu mai trimită la Rădăuți pacienți cu simptome de infecție cu COVID-19, precum și pacienți cu patologie pentru care spitalul rădăuțean nu are medici specialiști și dotare. „Trimit caz de neurochirurgie și chirurgie pediatrică, în loc să trimită la Botoșani, cazuri care necesită intervenție cardiacă, în condițiile în care noi nu avem aceste specialități în spital. Ne trimit gravide, care nu pot fi îmbrăcate în combinezoane pentru protecție! Ne trimit cazuri cu suspiciune clară de COVID, când au pavilioane de COVID peste drum. Nu mai facem față! Ieri am confirmat la computerul tomograf 9 cazuri de COVID și azi 4”, a avertizat Andronachi, subliniind că după examinarea CT, nebulizarea (n.r. decontaminarea) singurului aparat din dotarea spitalului durează două ore.

El a afirmat că a reclamat situația atât la coordonatorul SMURD, dr. Diana Cimpoieșu, cât și la directorul DSP  Suceava, dr. Manuela Trifan, și a solicitat să fie detașați imediat trei medici urgentiști la Rădăuți și cel puțin câte un medic pe celelalte specialități.