Organizația Corpul Național al Polițiștilor (CNP) a informat că ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a aprobat, în data de 25 mai, demararea procedurilor pentru organizarea de concursuri pentru trecerea agenților/subofițerilor/maiștrilor militari în corpul ofițerilor. 

Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne vor identifica și propune un număr de funcții care pot fi ocupate prin acest tip de concursuri, în funcție de necesitățile operative ale domeniului de activitate. Decizia a fost luată în urma analizei realizate la nivelul conducerii MAI referitoare la deficitul de personal, care, la acest moment, se situează la circa 13% (ex: Poliția Română peste 14%, Jandarmeria Română peste 10%, Poliția de Frontieră cca 9%, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență peste 10%).

Comisarul-șef Marius Ciotău, șeful Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a salutat această decizie, care era necesară și așteptată la nivelul poliției județene. Multe subunității se confruntă cu deficit de ofițeri, iar experiența unui om care are deja ani de muncă, ca agent, este foarte importantă.

”Sunt funcții vacante la investigații criminale și investigarea fraudelor, însă cel mai mare deficit e în sistemul de ordine publică urban și rural. Trebuie ținut cont și de faptul că sunt mulți polițiști care au ieșit la pensie în ultimele luni și alții care ies acum, după încetarea stării de urgență, unii dintre ei chiar ofițeri cu funcții de conducere”, a explicat ofițerul Ciotău, care conduce Secția Rurală de Poliție Gălănești.