Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca a lansat joi, 9 iulie, împreună cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), proiectul SMART4YOUTH (Sprijin, Mobilitate și Artă pentru tinerii de peste graniță - România-Ucraina). Evenimentul a constat într-o conferință online desfășurată prin intermediul platformei Zoom. Conferința a fost moderată de Vasile Gafiuc, președintele ACDC, dar intervenții au avut și liderul de proiect, directorul Adrian Ungureanu - Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, precum și managerul de proiect, Constantin Tanasă.

La conferința online au participat subprefect Daniel Prorociuc, din partea Instituției Prefectului - Județul Suceava, Consulul General la Cernăuți, Irina Stănculescu, inspector școlar Tatiana Vîntur și inspector școlar Lucian Dimitriu, din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Iurie Levchyk, președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Adriana Nicula, din partea Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Suceava, și Mihai Mihaescu, reprezentantul minorităților din cadrul Instituției Prefectului - Județul Suceava.

Am aflat  de la Vasile Gafiuc, președintele ACDC, că proiectul SMART4YOUTH este finanțat prin Programul Operațional Comun România -Ucraina 2014-2020 și are drept scop „facilitarea cooperării instituțiilor educaționale în vederea creșterii accesului la o educație de calitate pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani care locuiesc în zona transfrontalieră, prin inițierea unor ateliere inovative de creație prin artă, fotografie și film și implicarea a doi parteneri din România (Liceul Tehnologic <Oltea Doamna> Dolhasca și Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară) și doi parteneri din Ucraina (Liceul Vocațional de Artă Nr. 5 din Cernăuți, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi)”.

 

Implicare

Colaborarea transfrontalieră pentru sprijinirea tinerilor în vederea reducerii abandonului școlar ocupă un loc important în viziunea de viitor a celor două licee vocaționale din România și Ucraina, a celor două organizații neguvernamentale care implementează în prezent un proiect ce pune accentul pe impactul social asupra tinerilor din zona de frontieră Suceava și Cernăuți.

În cadrul conferinței organizate pentru lansarea proiectului SMART4YOUTH  au fost abordate teme precum „Oportunitatea proiectului în contextul transfrontalier”, „Importanța cooperării transfrontaliere pentru tineri”, „Incluziunea tinerilor în situații de risc”, „Ateliere de creație - punte educațională”, „Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020”.

La evenimentul online organizat de Liceul Tehnologic „Oltea Doamna” Dolhasca, împreună cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), s-au înregistrat 80 de persoane, din care 58 au participat direct prin intermediul platformei ZOOM. De asemenea, evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a proiectului, https://www.facebook.com/Smart4Youth/, având un impact de peste 1.000 de persoane, participanți din diverse regiuni ale țării, dar și din Ucraina și Republica Moldova. Mai multe informații despre proiectul SMART4YOUTH puteți afla accesând pagina web a proiectului https://smart4youth.com/, pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/Smart4Youth/ sau puteți trimite întrebări pe adresa de e-mail smart4youth@gmail.com (persoană de contact - Ionuț-Marius Ruști).