Un magazin care aparține unui lanț comercial cu mai multe puncte de lucru în municipiul Suceava a fost amendat de comisarii Gărzii de Mediu pentru că nu a remediat o serie de deficiențe constatate încă din 2019. Este vorba de un mare magazin amplasat în cartierul Zamca, iar amenda aplicată este de 20.000 de lei.

Totul a plecat de la o sesizare de acum un an, prin care un cetățean a reclamat disconfortul creat de zgomotul produs de instalația de climatizare ce deservește magazinul respectiv. La acea vreme, comisarii Gărzii de Mediu Suceava s-au deplasat la fața locului și au observat că reclamația se confirmă. Printr-o notă de constatare s-au impus măsuri de determinare a nivelului de zgomot. Mai exact, în cazul în care se înregistrau depășiri agentul economic trebuia să ia măsuri de izolare și protecție fonică, astfel încât prin funcționarea instalațiilor să nu se înregistreze depășiri ale nivelurilor limită ale zgomotului ambiental.

Tot cu acel prilej, angajații Agenției pentru Protecția Mediului au efectuat măsurători și au constatat că se depășește limita admisibilă de 50 dB.

”La data prezentului control, deținătorul punctului de lucru a efectuat lucrări de izolare și protecție fonică în zona instalației de climatizare, dar nu a realizat determinări ale nivelului de zgomot care să demonstreze eficiența lucrărilor de protecție fonică și să demonstreze că nu sunt depășite limitele admise impuse în legislația specifică. Autorizația de mediu a fost emisă cu condiția impusă beneficiarul să asigure salubritatea obiectivului propriu și să nu afecteze prin zgomot, miros sau alte disconforturi locuitorii din vecinătate", se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Suceava.

În afara amenzii de 20.000 de lei, a fost anunțată și Agenția de Protecția Mediului care va impune un termen pentru reducerea nivelului de zgomot până în limitele legale, în caz contrar urmând ca activitatea magazinului să fie suspendată.