O cumplită tragedie s-a petrecut duminică după-amiază într-o casă din satul Bogata, comuna Baia. Trei fete de 8, 12 și 16 ani, care dormeau într-o cameră, au intrat în stare de inconștiență, pe fondul pierderii de oxigen și al unei intoxicații cu monoxid de carbon. Fetele mai mici sunt surori, iar cea mai mare era mătușa lor. „Era” pentru că la ora la care s-a dat alarma și s-a forțat un geam pentru pătrunderea în casă, pentru fata de 16 ani nu se mai putea face nimic. Aceasta nu mai prezenta semne vitale, iar manevrele de resuscitare nu au avut succes, fiind declarată decedată la fața locului. Fetele mai mici au ajuns în viață la spital, însă sunt intubate și ventilate mecanic, cu prognostic rezervat.

Medicii nu pot ști deocamdată cât de afectate sunt în urma hipoxiei prelungite (oxigenării insuficiente).

 

Cele două surori erau lăsate la bunici

Părinții celor două surori de 8 și 12 ani sunt plecați la muncă în Belgia.

După cum a declarat Maria Tomăscu, primarul comunei Baia, cele două surori au rămas în grija bunicilor, care stau în apropiere de casa familiei Bradu.

Nu este prea clar cât stăteau acestea la bunici, însă cert este că sâmbătă au mers la casa lor, unde au fost însoțite doar de fata de 16 ani, cu rolul de a le supraveghea.

Vecinii au povestit că duminică fetele s-au jucat prin curte, iar după-amiază au intrat în casă, într-o cameră. Acolo se afla o aerotermă electrică pornită, dar se pare că una din fete a pus și în sobă lemne ude.

 

”A sunat tatăl din Belgia că fetele nu răspundeau la telefon”

Cel care a dat alarma a fost tatăl fetelor, din Belgia.

”A sunat tatăl din Belgia că fetele nu răspundeau la telefon. S-a dus un vecin, ușa era închisă, a spart geamul și a intrat în casă. Le-a găsit pe toate dormind...”, a relatat o vecină.

”Fetele au dat drumul la căldură mare, sunt geamuri termopane și nu a mai avut aer”, era de părere un alt vecin.

 

Îngrijorare majoră cu privire la cele două surori aflate în comă la spital  

După cum am amintit, personalul de la Ambulanța Suceava deplasat la fața locului nu a putut face nimic pentru fata de 16 ani.

Celelalte două copile erau și ele în stare de semiinconștiență, fiind resuscitate. Ele au fost transportate la Spitalul Județean Suceava.

Medicul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a venit ieri cu precizări referitoare la starea surorilor: ”Fetițele au ajuns în comă, au fost intubate și sunt ventilate mecanic. Prognosticul este rezervat pentru că nu știm ce leziuni neurologice au în urma hipoxiei prelungite”.

 

Polițiștii au demarat cercetări, dar mai au de lămurit o serie de aspecte

Polițiștii au deplasat la fața locului o echipă de cercetare complexă, formată din judiciariști specialiști în Investigații Criminale și specialiști criminaliști, pentru a stabili condițiile exacte în care s-a produs decesul.

”În cauză polițiștii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, cercetările fiind derulate pentru a se stabili condițiile în care s-a petrecut tragedia. Din primele verificări se conturează ideea unei intoxicări cu monoxid de carbon având în vedere sursele de încălzire din casă, din camera respectivă”, a declarat comisarul-șef Ionuţ Epureanu.  

Polițiștii așteaptă concluziile medico-legale privind cauza morții fetei în vârstă de 16 ani.

Cert este că în încăpere nu a fost vorba de un incendiu cu degajare semnificativă de fum, cel mult o ardere mocnită în sobă. Este probabil ca această ardere slabă să fi produs nenorocirea în condiții de temperatură foarte ridicată și de la aeroterma electrică.

La fata de 16 ani cauza morții este intoxicația cu monoxid de carbon, iar la cele două surori aflate în spital analizele au indicat tot prezența intoxicației de același gen.