Miercuri dimineață, primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a adresat din nou sucevenilor, prin intermediul unui mesaj video online, mulțumindu-le pentru faptul că, prin respectarea regulilor de limitare a răspândirii coronavirusului, s-a reușit menținerea numărului de cazuri la un nivel destul de stabil – ”platou”, când în restul țării numărul îmbolnăvirilor a “explodat”, fiind și de patru ori mai mare decât la Suceava.

“Vreau să le mulțumesc sucevenilor pentru eforturile pe care le fac în a limita răspândirea coronavirusului și a nu crește numărul de persoane pozitive. Rata de incidență de marți din orașul nostru a fost de 3,86 la mia de locuitori. Chiar dacă nu a scăzut, nu a crescut foarte mult. Comparativ, în alte municipii, în special în zona Ardealului, vedem că au o incidență de peste 10-11 la mia de locuitori. De aceea, dragi suceveni, fac apel la dvs. în continuare să respectăm regulile legate de această epidemie, în primul rând purtatul măștii. Până va veni altă soluție, până va veni acel vaccin, nu este altă soluție decât să ne protejăm fiecare, să purtăm masca în spațiile deschise și închise, în birouri, la serviciu, pe stradă, în piață, în autobuz, peste tot unde sunt și alte persoane decât cele din familie.

La fel de importantă este păstrarea distanței fizice în spațiile aglomerate, păstrarea normelor de igienă.

Făcând asta contribuim și noi la scăderea presiunii care este pe Spitalul Județean, vom avea cât mai puține persoane bolnave care să meargă la spital, care să ajungă la ATI și, de ce nu, reducem numărul de decese.

Respectând regulile avem șansa de a ne întoarce cât mai repede la o situație de aproximativă normalitate în învățământ, care acum se desfășoară la distanță. Înainte de prelungirea stării de alertă la noi funcționa un sistem hibrid, care era cât de cât în regulă, vrem să ne întoarcem măcar acolo.

Respectând regulile și diminuând numărul de persoane infectate din orașul nostru, comercianții care acum vând în aer liber se vor putea întoarce în piețe – Piața Centrală și Piața Burdujeni.

Îmi cer scuze față de suceveni pentru deranjul provocat, nu este o măsură a primarului, ci luată de Guvern, la nivel național, la recomandarea specialiștilor în domeniul sănătății, mergând pe ideea că acolo este un risc destul de mare de infectare, mai ales că majoritatea persoanelor care merg acolo sunt în vârstă.

Vrem să scădem rata de infectări, să avem un sfârșit de an pe care să-l putem sărbători cât de cât, în condiții de liniște. Ne așteaptă o iarnă grea din cauza coronavirusului, până în primăvară, se arată și vești bune la orizont, că vin vaccinurile, dar până atunci să respectăm regulile.

Vă rog să facem tot ce este posibil să nu mai ajungem la incidența de 6 la mia de locuitori, când se pune problema intrării în carantină.

Noi am pătimit destul în primăvară, nu cred că este cazul să intrăm din nou în carantină, trebuie să facem tot posibilul să evităm acest lucru”, este mesajul transmis de primarul Sucevei, Ion Lungu.

În ultimele zile, numărul de infectări noi depistate la teste, în Suceava, a fost printre cele mai mici din țară, existând astfel șansa limitării creșterilor de îmbolnăviri și a presiunii puse, în consecință, pe sistemul medical suprasolicitat.