Un polițist care a provocat un dramatic accident rutier, accidentând mortal o fetiță în vârstă de 12 ani pe trecerea de pietoni, la Fălticeni, a fost condamnat de magistrații de la Fălticeni la 1 an și 4 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată sub supraveghere, cu un termen de încercare de 2 ani.

Având în vedere circumstanțele în care s-a petrecut accidentul, și alte cazuri asemănătoare, se poate spune că inculpatul-polițist a beneficiat de clemență din partea judecătorilor de la Fălticeni. Sentința Judecătoriei Fălticeni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la instanța superioară, astfel că nu se poate vorbi încă de un verdict final.

 

Fetița traversa regulamentar

Accidentul s-a petrecut la finele anului 2017, în a doua zi de Crăciun. În jurul orei 9.25 dimineaţă, în timp ce conducea un autoturism Opel pe strada Sucevei din municipiul Fălticeni, pe banda a II-a de deplasare, agentul principal Andrei Ignat, din Fălticeni, încadrat la Postul de Poliție Moara, a surprins şi accidentat o fetiţă de 12 ani, care traversa drumul pe trecerea pentru pietoni amenajată prin indicatoare şi marcaje. Fetița traversa din partea stângă spre dreapta faţă de deplasarea maşinii. Din păcate, impactul violent i-a fost fatal fetiței.

Poliţistul avea alcoolemie 0.

Andrei Ignat este din Fălticeni şi lucrează la Postul de Poliţie Moara, având gradul de agent principal.

 

Polițistul a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, respins însă de judecători

Sentința din acest caz a venit destul de târziu în condițiile în care polițistul-inculpat a încheiat inițial un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, prin care urma să scape cu o pedeapsă de 2 ani de închisoare, suspendată sub supraveghere. Judecătorii de la Fălticeni și apoi cei de la Curtea de Apel Suceava au respins însă acest acord de recunoaștere a vinovăției, astfel că dosarul a fost retrimis la un procuror, în vederea continuării urmăririi penale, care s-a soldat ulterior cu trimiterea în judecată a polițistului pentru ucidere din culpă.

 

Chemat de urgență la serviciu

În ziua accidentului polițistul era în timpul liber, acasă, la Fălticeni, dar a fost sunat şi chemat de urgenţă la serviciu, adică la Secţia Moara, pentru a face parte din echipa operativă, la un eveniment important. Pornit în drum spre Suceava, agentul a provocat cumplitul accident. 

Din păcate, șoferul nu a dat dovadă de conduita preventivă necesară la apropierea de un loc marcat și nu a mai apucat să frâneze.

Fetița era elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială "Alexandru Ioan Cuza" din municipiul Fălticeni, iar impactul a fost mult prea puternic pentru a supraviețui.

 

Daune morale pentru părinți, frați și bunici

Revenind la sentința de zilele trecute a Judecătoriei Fălticeni, în privința laturii civile, magistrații au stabilit ca părinții fetiței, cei doi frați minori și bunicii materni și paterni să primească daune morale care se cifrează la un total de 580.000 de lei. Cele mai mari sume sunt pentru părinți, câte 150.000 de lei, respectiv frați, câte 100.000 de lei. Din păcate, în cazul unei astfel de drame banii contează foarte puțin. Nici această sentință privind latura civilă nu este definitivă.