Deși whisky-ul este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, foarte puțini știu că există tehnici pentru a-l bea. Fie că sunteți un consumator frecvent, fie că sunteți începător în lumea acestui distilat, este întotdeauna bine să știți să beți whisky în cel mai bun mod pentru gustul dvs. și să păstrați toate aromele pe care le poate conține un pahar bun.

 

1. Alegeți whisky-ul preferat

Whisky este o băutură diversă capabilă să atragă o mare varietate de gusturi. Deși este posibil să nu aveți nevoie de o introducere, deoarece aveți deja o tehnică de consum care să vă placă, nu strică niciodată să învățați altceva. Acum, dacă începeți să vă bucurați de gustul său, puteți afla care este preferatul dvs. încercând diverse stiluri și tehnici de a-l consuma.

Pentru început, dacă nu sunteți obișnuiți să beți whisky și doriți un gust fin, puteți experimenta cu un bourbon bogat în grâu, care poate fi mai gustos decât alte tipuri. Dar dacă doriți ceva mai dulce, bourbonul tradițional cu conținut ridicat de porumb este perfect pentru a vă îndulci. Dacă sunteți în căutare de ceva picant, cele făcute cu secară vă oferă acea aromă intensă pe care doriți să o încercați.

De asemenea, puteți lua în considerare un whisky scoțian. Aroma acestui distilat poate varia în funcție de zona în care este produs. Speyside și Highlands sunt fructate și dulci. Dacă nu ați încercat niciodată un scotch, puteți începe cu unul dintre cele făcute în aceste locuri.

Dacă vă plac aromele ușoare, florale, încercați un Lowlands Scotch. Dacă, pe de altă parte, doriți ceva mai riscant, cu o aromă puternică, cu indicii de fum, turbă și sare, optați pentru un Islay, Islands sau Campbeltown.

Sigur, aveți și opțiuni precum whisky-ul irlandez, care este mai fructat decât scoțianul sau canadianul dacă căutați un amestec unic de cereale și malț.

 

2. Folosește un pahar special pentru whisky

Deși poate părea nesemnificativ, folosirea paharului potrivit poate face diferența între un gust grozav și un gust prost. De asemenea, nu vrei să debutezi în lumea whisky-ului cu un pahar de plastic, nu?

Paharele joacă un rol foarte important atunci când vine vorba de a bea un whisky. O ceașcă de plastic va infuza această băutură cu aroma sa. În schimb, într-un pahar de sticlă, whisk-ul își va păstra aroma și savoarea.

Se recomandă un pahar solid, scund, cu o bază grea. Acum, dacă urmează să optezi pentru unul înalt, încearcă unul subțire cu margini drepte. Chiar și cele cu o formă de cupă îngustă deasupra sunt bune la păstrarea mirosului.

 

3. Se toarnă doar puțin

Una dintre regulile principale atunci când beți un whisky este să nu umpleți paharul. Prin urmare, paharele scunde sunt perfecte, deoarece vă permit cantitatea ideală. Deci, toarnă doar puțin, o uncie sau două, pentru o mai bună degustare și astfel încât distilatul să nu-și piardă aroma și textura în timp ce îl consumi.

 

4. Agitați whisky-ul

Agitarea băuturii înainte de a o savura vă permite să discerneți mai bine notele de aromă. Așadar, scuturați distilatul, acoperiți paharul și respirați adânc cu nasul la un centimetru de lichid. La fel cum fac degustătorii de vinuri. Desigur, deschide gura în timp ce inspiri, astfel încât să poți lăsa vaporii de alcool să scape.

 

5. Încearcă-l sec

În mod ideal, înainte de a adăuga niște cuburi de gheață sau puțină apă, este să-ți gusti whisky-ul sec. În timp ce gheața sau apa înmoaie puțin aroma, ar trebui să vă împotriviți dorinței de a o amesteca fără să beți mai întâi puțin neînsoțit.

Bând-o în stare pură, aceasta băutură îți permite să îi descoperi adevărata aromă, iar dacă îți place, poți decide dacă vrei să o amesteci sau nu. Acum, dacă nu-ți place sec, nicio problemă. În acest moment, puteți încerca să adăugați puțină apă sau gheață pentru a vă face experiența mai plăcută.

 

6. Whisky cu apă

Adăugarea unui pic de apă la un pahar de whisky poate face o mare diferență. Experții spun că câteva picături de apă eliberează hidrofugi, permițându-vă să detectați aroma și să reduceți alcoolul, astfel încât să puteți încerca mai multe arome.

Puteți folosi un pai, adăugați o picătură și scuturați băutura, gustați și repetați acest proces până când gustul dvs. este extaziat de gustul plăcut. Eliberarea unor arome suplimentare va face whisky-ul dvs. băutura perfectă.

Sigur, există și alte teorii care sunt în conflict. În timp ce unii susțin că adăugarea de apă îmbunătățește aroma whisky-ului, deoarece captează compușii neplăcuți, alții susțin că aceștia ies la suprafață. Motivele pentru care apa îmbunătățește aroma whisky-ului nu sunt pe deplin clare. Cu toate acestea, consumatorii sunt cei care decid cum preferă.

 

7. Whisky cu gheață

În plus, pentru a încerca whisky-ul în stare pură, sau cu puțină apă, o altă alternativă este „pe stânci”, adică cu niște cuburi de gheață. Deși pare tentant, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune, deoarece, deși îl răcește, pe măsură ce se topește, îl diluează. În plus, amorțește palatul și estompează aromele. Dar, dacă doriți whisky-ul foarte rece, puneți un cub de gheață mare în el, astfel încât să nu se topească atât de repede. Puteți adăuga chiar și cuburi de whisky răcite.