Organismul este construit să gestioneze situațiile stresante din viață și, chiar din când în când, să depășească cu succes anumite perioade dificile de stres major. Dar prea mult stres nu este bun nici pentru organism, nici pentru echilibrul sufletesc. Din fericire, chiar dacă nu putem evita situațiile stresante, putem avea un anumit control asupra modului în care le facem față ajutându-ne de diverse strategii și soluții cum sunt cele prezentate mai jos.

14. Sincronizează-te cu ritmul naturii: Asemenea plantelor, majorității păsărilor și mamiferelor, dar și majorității creaturilor diurne de pe planetă, organismul uman este conceput să se trezească la răsăritul soarelui, să fie activ, zi de zi, pe durata celor mai bine de 12 ore cu lumină naturală, și să-și înceteze activitatea la apusul soarelui. Oamenii care spun despre ei înșiși că sunt „o pasăre de noapte” fie nu înțeleg cum stau lucrurile, fie urmează un șablon comportamental condiționat, care nu le face deloc bine. Atunci când reușim să ne sincronizăm cu ritmurile naturii – alternanța zi-noapte, fazele lunii, mareele și anotimpurile nu luptăm împotriva forțelor universale ale naturii, ci mergem în pas cu ele.

15. Respiră corect: Dacă simți că ești victima stresului cronic și că trăiești în starea caracteristică reacției luptă-sau-fugi, înseamnă, cel mai probabil, că respirația ta este destul de superficială sau neregulată și că sistemul nervos simpatic preia controlul. Luând în fiecare oră din timpul zilei decizia conștientă de a inspira adânc, pe nas, pentru a te relaxa – și de a expira lent, sub forma unui oftat, pe gură – și pentru a-ți activa sistemul nervos parasimpatic, vei contrabalansa creșterea bruscă a activității sistemului nervos simpatic și efectele sale constrângătoare asupra organismului tău. Fă proactiv exercițiul câte 10 de secunde de mai multe ori pe zi: la ora 10, la ora 14, la ora 16, la ora 18 și ori de câte ori ai o clipă liberă – în mașină, când stai la coadă, când aștepți la telefon etc.

16. Dacă treci prin iad, nu te opri! Aceste cuvinte, pe care Winston Churchill le-ar fi rostit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ne amintesc că trebuie să continuăm să mergem în direcția visurilor noastre. Tehnicile de relaxare funcționează și dau rezultate bune într-un timp relativ scurt, dacă ai încredere în ele. Știm că oamenii cei mai de succes își definesc bine planul de acțiune și îi acordă 40 de zile ca să-și facă efectul. Dacă alegi să mergi înainte, chiar și atunci când pare să fie întuneric, îi vei convinge pe cei din jurul tău să-ți susțină eforturile. Așadar, continuă să te destresezi, continuă să exersezi și, așa cum tot Churchill se pare că ar fi afirmat: „Niciodată, dar niciodată să nu te dai bătut.”

17. Corectează greșelile: Adesea, odată ce vorbele regretabile au fost rostite sau odată ce decizia pe care ai luat-o începe să-și facă efectul, s-ar putea să te închizi în tine și să te frămânți pentru ce ai spus sau ai făcut, timp de ore, zile, luni și chiar ani. Niciodată însă nu ești blocat de tot. Chiar dacă ce ai făcut e bun făcut, poți întotdeauna să revii asupra situației și să îți ceri scuze, să ceri să ți se mai dea o șansă și să schimbi traiectoria cuvintelor și a acțiunilor tale.

18. Conștientizează importanța cuvintelor tale: Fiecare cuvânt pe care îl rostești și fiecare faptă pe care o faci au un efect puternic și consecințe majore. Când zâmbești cuiva, când mulțumești din toată inima cuiva, când faci un compliment, când îți pare rău pentru ce ai făcut și îți ceri scuze, când ceri să fii iertat, când ierți, când îmbrățișezi pe cineva sau spui o vorbă bună, când feliciți pe cineva pentru un lucru bine făcut sau când recunoști meritele cuiva, dai naștere unui val de energie pe care nu-l mai poți controla. La rândul ei, persoana cealaltă eliberează și ea un val de energie și tot așa... la nesfârșit. De fiecare dată când te exprimi printr-un cuvânt sau printr-o acțiune, dai naștere unui nou val de energie. Ești o ființă extraordinar de puternică! Nu uita ce putere are valul de energie pe care îl generezi!

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com