O simplă postare pe un cont al unei rețele de socializare a dus la o escaladare a violenței verbale și a amenințărilor fără limite, față de două familii din Mănăstirea Humorului, care au ajuns în pragul disperării. Totul s-a petrecut în urma unui incident petrecut în cursul serii de miercuri, când mașinile în care se afla și activistul de mediu Daniel Bodnar au fost blocate în trafic la Poiana Micului, în comuna Mănăstirea Humorului, de mai mulți indivizi, nemulțumiți de prezența acestuia în zonă. Poliția a deschis un dosar în rem pentru ”blocarea traficului”, reușind între timp să-i identifice pe autori, care urmează să răspundă penal pentru fapta lor.

Cei din familiile Buburuzan și Hojbotă din localitate nu au participat la această șicanare a activistului de mediu, însă cu toate acestea, s-au trezit în cursul zilei de vineri cu o postare pe adresa de facebook a activistului Daniel Bodnar, în care oamenii apar într-o fotografie în costume naționale, însoțită de comentariul: ”O parte din primitivii care au încercat să ne omoare în comuna Mănăstirea Humorului”. Din acel moment lucrurile au escaladat periculos, indivizi necunoscuți denigrându-le munca pe site-ul pensiunii ce o administrează în localitate, totul culminând cu amenințări de incendiere a pensiunii, a instalației de debitare a lemnului și a casei de locuit. Fără a avea nici o participare la evenimentul instrumentat de poliție, cei din familiile amintite cred că sunt victimele unei înscenări puse la cale de indivizi din localitate care conlucrează cu activistul Daniel Bodnar, pentru a deveni țapi ispășitori în locul altora care au instigat la acea acțiune la care au participat câțiva zeci de localnici și care au rămas nestingheriți de poliție în urma blocării în trafic a acestuia. De altfel, adevărații participanți la acțiunea de blocare a activistului nu au fost remarcați pe nici o rețea de socializare și nici nu au fost amenințați în urma demersului lor.

Oamenii deveniți victime peste noapte sunt deciși să se adreseze acum poliției, printr-o plângere penală pe adresa celor care i-au adus în această situație limită.

 

Un mesaj postat pe contul activistului de mediu a aprins scânteia

Unul din membrii familiei Buburuzan povestește cum s-au precipitat lucrurile în urma postării denigratoare făcute de Daniel Bodnar pe pagina lui de facebook: ”Vineri la prânz m-am speriat când am văzut postările, iar la scurt timp au început mesajele de denigrare a pensiunii pe site-ul de promovare și rezervare al acesteia. Primii au început cu < Hai să dăm recenzii acestei pensiuni>, moment de la care au început să curgă mesaje care făceau care mai de care legături între unitatea de cazare și mafia lemnului, acuzând condiții de cazare deplorabile. Nu înțeleg de ce s-a ajuns aici și ce a alimentat această dorință de instigare a lui Daniel Bodnar împotriva muncii noastre de aproape 20 de ani.”

Postările nu s-au oprit aici, oamenii disperați povestind că o altă fotografie cu ei la masa de Paște postată cu înverșunare de același Daniel Bodnar, a creat un nou val de mesaje și comentarii precum ”Ce fețe de distruși au, ...ratați, hoți, criminali,.. la pușcărie cu toți hoții,... scârbe în port popular.” Ceea ce este însă mai grav avea să urmeze în orele următoare, când pe numărul pensiunii au fost primite telefoane de amenințare cu incendierea casei și a spațiului de cazare și prin care indivizi necunoscuți se adresau amenințător cu: ”venim și vă dăm foc! O să ardeți ca șoarecii!” Agresivitatea acestor mesaje și amenințări ar trebui să trezească interesul poliției, constituind probe în cadrul unei campanii de amenințări și denigrări pornite de activistul Daniel Bodnar și continuate de alte persoane care susțin activitatea acestuia.

Cei afectați atât de mult de ce li se întâmplă spun că, nici chiar în numele acestei activități de depistare a celor care desfășoară activități ilegale în domeniul lemnului, nu are nimeni dreptul de a terfeli munca și imaginea unor oameni simpli și muncitori, care lucrează transparent și plătesc impozite importante la buget. Cu atât mai mult activistul Daniel Bodnar, omul care pretinde că  veghează la respectarea legii, avea datoria de a verifica dacă acești oameni desfășoară activități ilegale în domeniul prelucrării lemnului, sau dacă au încercat cu adevărat să-l împiedice în  timpul deplasării sale în teren, înainte de a scrie că: ”Acest atac a fost premeditat de această bandă de indivizi primitivi.” Modul de acțiune a acestuia poate crea un precedent periculos, prin care oameni onești, fără activități infracționale la activ pot fi atacați și amenințați de așa-zișii susținători ai activistului, fără ca cei din urmă să fie trași la răspundere. De această dată, cei din familiile amenințate vor să primească un răspuns în fața organelor de anchetă, privind probele deținute de activist în fața afirmației ”O parte din primitivii care au încercat să ne omoare în comuna Mănăstirea Humorului”.