Comisarii Gărzii de Mediu Suceava vor avea la dispoziție un dispozitiv IT foarte performant, dotat cu o mulțime de senzori, care să îi ajute să depisteze sursele de poluare, inclusiv incendierile de vegetație, o practică extrem de răspândită, primăvara și toamna, chiar dacă este interzisă prin lege.

Mai exact, Garda Națională de Mediu va cumpăra 50 de drone de ultimă generaţie pentru supravegherea calităţii aerului şi poluării, acestea urmând să fie utilizate în toate județele din România.

Dronele vor fi folosite inclusiv pentru supravegherea incendierilor ilegale şi realizarea de hărţi cu zone de risc.

„Avem nevoie de drone. Vom cumpăra drone cu senzori pentru calitatea aerului, senzori pentru gaze, senzori termali, ca să ne dăm seama unde sunt arderile respective şi senzori multispectrali - folosiţi pentru stabilirea nivelului de degradare al vegetaţiei ”, a spus Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, pentru Digi24.

Conform acestuia, cea mai importantă parte din combaterea poluării o reprezintă prevenţia şi că astfel de acțiuni de prevenție sunt necesare pe teren pentru a stopa incendiile foarte nocive.

După achiziţia celor aproape 50 de drone, Garda de Mediu îşi propune, în funcţie de datele primite de la drone, să emită hărţi cu zone de risc pentru industriile care poluează foarte mult şi să poată emite din timp alarme de poluare.