Polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale Suceava au continuat cercetările în cazul de tâlhărie petrecut la mijlocul lunii martie în parcul Șipote al municipiului Suceava, unde doi minori de 17 ani au fost lăsați fără telefoanele mobile, prin amenințare, caz despre care am relatat în Monitorul de Suceava.

Polițiștii au deschis atunci dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie și au desfășurat activități investigative complexe la nivelul Poliției Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale.

După ce judiciariștii au adunat probatoriu, pe 8 aprilie, au fost derulate două percheziții și ridicați cei care ar fi comis faptele: Ioan Akbar Biriș, în vârstă de 28 de ani, din Fălticeni, și Stan Elvis, în vârstă de 24 de ani, din Pătrăuți.

Cei doi se aciuaseră în luna martie într-un bloc social din municipiul Suceava și există date că aceștia ar mai fi comis furturi sau chiar tâlhării. 

Ca mod de operare, pe 14 martie, doi tineri de 17 ani se plimbau prin parcul Șipote, unde au fost abordați de doi tineri de etnie romă, care inițial le-au spus că au nevoie să dea urgent un telefon. Cum minorii nu prea au vrut să stea la discuții, unul dintre necunoscuți a început să-i amenințe că îi va tăia cu cuțitul. Speriați, cei doi minori i-au dat atacatorului telefoanele.
Cei doi inculpați au fost reținuți 24 de ore, iar în aceeași zi, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au fost arestați preventiv 30 de zile, pentru tâlhărie calificată, de Judecătoria Suceava.

 Ioan Akbar Biriș are la activ numeroase fapte, inclusiv tâlhării. Printre altele, în 2017 acesta a fost prins după ce i-a smuls din mână telefonul mobil unui tânăr care se afla în stația de autobuz de pe strada Jean Bart, în apropiere de gară. Akbar a fost protagonistul unui episod violent și în sediul Secției de Poliție Burdujeni, unde, scăpat un moment din vedere de polițiști, a spart un geam. 

Revenind la fapta recentă, Ioan Akbar Biriș a fost arestat preventiv din postura de recidivist.

Celălalt inculpat nu este recidivist.

”Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea întregii activități infracționale a celor doi inculpați, fiind suspectați și în alte cauze de tâlhărie și furt”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.