Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava anunță că nu a descoperit deficiențe majore în cadrul numeroaselor controale efectuate înaintea și în timpul sărbătorilor pascale, cel mai important rezultat fiind că în județ nu a fost sesizat nici un caz de toxiinfecție alimentară.

Nu au existat reclamații pe linie de comerț ilegal, centre clandestine de sacrificare a mieilor, produse expirate sau neconforme din alte puncte de vedere etc.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că asta nu înseamnă că nu s-au efectuat controale, dovadă fiind numărul de obiective verificate, conform notelor de control oficiale.

În general, inspectorii sanitar-veterinari au mers pe informare și avertismente, iar amenzi s-au dat în cazuri flagrante.

Concret, cu privire la unități de alimentație publică (restaurante, pizzerii etc) s-au dat 21 de sancțiuni (toate avertismente) pentru depozitare necorespunzătoare, igienă necorespunzătoare ori fișe de aptitudini expirate ori lipsă acțiuni de dezinfecție/dezinsecție.

În cazul magazinelor alimentare, s-au dat 18 avertismente, dar și 6 amenzi, în valoare de aproape 25.000 de lei. Abaterile au fost legate în general tot de igienă sau depozitare necorespunzătoare.

În fine, la capitolul controale în piețe și oboare, s-au dat 26 de amenzi, în valoare de peste 28.000 de lei, pentru mijloace de transport al animalelor neautorizate și lipsa documentelor sanitar-veterinare.

”Facem apel în continuare la suceveni să își procure alimente din surse autorizate, să se asigure că produsele au certificare sanitar-veterinară. De asemenea, având în vedere că intrăm în sezonul cald, rugăm sucevenii să acorde atenție și la regimul termic de păstrare a produselor de origine animală”, a transmis Sorin Mihai Voloșeniuc.