Și anul acesta, în Ziua Înălțării Domnului, Asociația Umanitară „Credință și Faptă” Fălticeni, Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și Primăria Fântâna Mare au organizat slujbă de pomenire și cinstire a eroilor și un moment de luare aminte la Monumentul de la Spătărești.

Preotul militar Cătălin Simion a declarat: „Ca o împlinire a unei datorii de onoare, cât și pentru liniștea sufletelor lor, atât statul român, cât și biserica fac pomenirea eroilor, ostași și luptători români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului și pentru libertatea și demnitatea poporului român, așa după cum găsim scris în rânduiala slujbei de pomenire a eroilor. Cinstirea și pomenirea eroilor neamului românesc în ziua Înălțării Domnului a fost instituită la data de 4 mai 1920, anticipând parcă hotărârile Tratatului de la Trianon, de după exact o lună, 4 iunie 1920, hotărâri care transpuneau în fapt idealurile celor care au luptat și s-au jertfit pentru împlinirea lor. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în aceeași lună, a pus în aplicare ceea ce au stabilit prin Decretul-Lege bravii bărbați de stat ai acelor timpuri.

Pomenirea din neam în neam sau din generație în generație a celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinței și a patriei, sau cultul eroilor, cum mai este cunoscută această activitate, este o adevărată cultură a poporului român drept credincios, care, călăuzit de cuvântul Mântuitorului Hristos: „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul să și-l pună pentru prietenii săi”(Ioan 15,13), simte, crede și mărturisește că iubirea este mai puternică decât moartea.

Alegerea Praznicului Înălțării Domnului Iisus Hristos ca zi  de pomenire generală a eroilor nu este una întâmplătoare, pentru că Mântuitorul, prin Patimi, Cruce, Îngropare și Înviere, ne învață că mai întâi este jertfa, după care vine și bucuria. Sfinții Apostoli s-au întors în Ierusalim „cu bucurie mare” (Luca 24,52), după ce, pe Muntele Măslinilor, s-au despărțit de Învățătorul Hristos care S-a Înălțat la cer. Apoi, se știe că soldatul român intra în luptă cu credința că numai Dumnezeu îl va ajuta să izbândească. Au fost și timpuri când acest adevăr a fost contestat, stabilindu-se altă dată de pomenire a eroilor”.

 

Monumentul de la Spătărești

Lângă Fălticeni, armata română a dat încă o dată dovadă de curaj și vitejie în lupta de la Spătărești, unde aproximativ 500 de ostași români s-au opus, au oprit și au dezarmat aproape 10.000 de soldați ruși, în noaptea dintre 27 și 28 ianuarie 1918, când s-au aflat față în față Corpul II Armată rus și forțele române. Este una din marile fapte de vitejie ale ostașilor români, având în vedere disproporția dintre cele două tabere cât și contextul în care a avut loc bătălia.

Așa cum am aflat de la preotul militar Cătălin Simion, în amintirea Bătăliei de la Spătărești a fost ridicat, prin contribuția mai multor instituții și cetățeni, un monument, amplasat la ieșirea din Fălticeni spre Spătărești. Monumentul „Grănicerul de veghe” este o adevărată operă de artă. Tot în amintirea Bătăliei de la Spătărești a fost ridicată, pe locul unde a avut loc lupta, și o troiță. În al Doilea Război Mondial soldații ruși au distrus troița, care a fost din nou ridicată de cei cu respect pentru istorie și recunoștință pentru eroi. După zeci de ani, în care troița a stat la locul ei, timpul și-a făcut lucrarea, troița degradându-se și dispărând de la locul ei. În anul 2019 troița a reapărut pe locul unde a avut loc bătălia. Inițiativa a aparținut Asociației Umanitare „Credință și Faptă” Fălticeni, căreia i s-a alăturat Primăria Fântâna Mare și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Slujba de sfințire a avut loc pe data de 26 septembrie 2019.

Începând cu anul 2019, slujba de pomenire a eroilor are loc în ultima zi de joi a lunii septembrie, în amintirea zilei în care a fost sfințit monumentul, cât și în ziua de pomenire a eroilor, sărbătoarea Înălțării Domnului.

Anul acesta, la pomenire au participat elevi jandarmi îmbrăcați în ținută de jandarmi de epocă, ținută de infanterist din Primul Război Mondial și au fost scoase din Sala de Tradiții a școlii cele două replici ale drapelelor de luptă ale Regimentului „16 Dorobanți” Fălticeni folosite în războiul de la 1877 și în Primul Război Mondial, pentru a ne aminti de trecut. Au mai fost prezenți copii îmbrăcați în frumoasele costume populare specifice zonei și care au susținut un moment artistic.

„Copiii sunt cei care vor duce mai departe și vor transmite datoria de a nu uita și de a cinsti eroii și bravii înaintași”, a precizat preotul Cătălin Simion.