Patru tineri din Fălticeni au fost trimiși în judecată într-un dosar de înșelăciune în formă continuată. Doi dintre ei sunt arestați preventiv, iar alți doi se află în penitenciar unde ispășesc condamnări. Metoda de înșelăciune folosită este cunoscută sub denumirea „Covid”, și asta pentru că autorii sunau victimele și le trăgeau de limbă cu privire la rude aflate în alte localități, după care le spuneau că respectivele rude sunt infectate cu noul coronavirus. Pasul următor era anunțul că este nevoie de o sumă de bani pentru tratarea rudelor bolnave. Complicii, care la vremea comiterii faptelor se aflau în libertate, se deplasau apoi la domiciliul victimelor și ridicau banii, sume de ordinul sutelor de lei.   

”S-a reţinut în sarcina a celor doi inculpaţi deţinuţi în penitenciar faptul că, în perioada 31.03.2021 – 14.04.2021, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au indus în eroare şase persoane vătămate din judeţul Suceava, afirmând în mod mincinos că un membru de familie se află în spital pentru a fi tratat ca urmare a infecţiei cu virusul SARS-Cov-2, pretinzându-le diferite sume de bani pentru acoperirea cheltuielilor. Unul dintre inculpaţi s-a prezentat la domiciliul unor victime, de unde a preluat diferite sume de bani pe care le-a predat celui de-al treilea inculpat, care avea rolul de a colecta banii şi de a le trimite celor aflaţi în penitenciar”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Cei doi complici din libertate care între timp au fost arestați preventiv sunt Ionuț Marius Lucan și Andrei Lucian Boaru, zis Vandamme, și vor fi judecați pentru complicitate la înșelăciune în formă continuată, în timp ce ”partenerii” din penitenciar vor răspunde pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată.

Procurorii au mai arătat că trimiterea în judecată a unei persoane reprezintă etape ale procesului penal reglemente de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.