107 elevi juniori și seniori din 16 județe vor participa (fizic), în perioada 26 – 29 iulie 2021,la Olimpiada deAstronomie și Astrofizicăa Universității „Ștefan cel Mare”, eveniment organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din municipiul Suceava (USV) și Societatea Științifică Cygnus - centru UNESCO.

În acest an școlar, olimpiadele au fost organizate de universități sau societăți științifice. Organizatorii au declarat că evenimentul de la Suceava se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a infecției cu Sars-CoV-2. Fiecare participant la olimpiadă, înainte de cazare, va fi testat de către cadre medicale autorizate în acest sens cu teste rapide non-invazive pentru detectarea COVID -19.

 

Deschidere oficială

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc luni, 26 iulie 2021, la ora 16:30, în Auditorium Joseph Schmidt  - USV.

După cum ne-a spus prof. dr. Petru Crăciun, director științific al Societăţii Ştiinţifice Cygnus - centru UNESCO,implicat înorganizarea acestei prestigioase competiții, pe 27 iulie va avea loc proba teoretică de astronomie, care va dura trei ore.

Va urma, apoi, o pauză de 30 de minute, după care elevii vor susține „proba de hartă mută”, care va dura 30 de minute. Pe 28 iulie 2021, este programată „proba de analiza datelor”, cu o durată de patru ore.

„Elevii vor susține probele în amfiteatre spațioase din USV, cu respectarea distanțării fizice. În toate activitățile din cadrul olimpiadei este obligatorie purtarea măștii. După aceste probe, elevii pot merge acasă. Urmează scanarea lucrărilor și trimiterea lor electronic la profesorii corectori din țară. Vor fi 36 de corectori (profesori cu experiență în domeniu) din toată țara și vor avea timp de evaluare a lucrărilor până pe 4 august”, ne-a spus prof. dr. Petru Crăciun.

Pe 5 august vor fi afișate pe site-ul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava rezultatele olimpiadei.

În perioada 5-7 august se vor rezolva eventualele contestații.Festivitatea de premiere va fi online. În acest sens, fiecare participant la olimpiadă (profesor și elev) va trimite o fotografie pentru a fi prezentată la festivitatea de premiere. Premiile și medaliile obținute de participanți vor fi trimise ulterior prin poștă. Elevii vor urmări de acasă această festivitate. Site-ul olimpiadei: https://oaa2021.usv.ro/. Sponsorii acestei olimpiade sunt: Maspex Romania SRL, care produce apa Bucovina, și  S.C. Calea Ferata Ingusta SRL.

 

Obiectivele acestei competiții

Vă reamintim că  Olimpiada deAstronomie și Astrofizicăa Universității „Ștefan cel Mare”din Suceava este o competiţie care vizează: formarea şi dezvoltarea competenţelor specifice ştiinţei și matematicii la elevii motivaţi şi având aptitudini pentru acest domeniu: rezolvarea de probleme, interpretarea şi comunicarea, în formă scrisă, a rezultatelor acestora, gândirea critică şi analitică; atragerea elevilor,  către studiul ştiinţelor, în general, şi către studiul astronomiei, în special; identificarea elevilor capabili de performanţă în domeniul astronomiei, al ştiinţelor şi al astrofizicii; stimularea şi motivarea formării profesorilor în abordarea metodelor didactice diferenţiate, orientate spre identificarea şi pregătirea elevilor capabili de performanţă; motivarea profesorilor în formarea de specialitate, teoretică şi experimentală, prin abordarea temelor avansate incluse în programa pentru etapa internaţională a olimpiadei.

La Olimpiada deAstronomie și Astrofizicăa Universității „Ștefan cel Mare”din Suceavapot participa elevi din clasele a V-a până la cei din clasele a XII -a, de la toate formele de învăţământ: zi, seral, cu frecvență redusă, din învățământul de stat, particular și confesional. Participarea la olimpiadă este individuală. Pentru informaţii suplimentare sau orice întrebare puteți să apelaţi la prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus - centru UNESCO (tel. 0745 624 761, email  visutac@yahoo.com), prof. dr. Petru Crăciun, director științific al Societăţii Ştiinţifice Cygnus - centru UNESCO  (tel 0742085992, email crcnpetru@yahoo.com).