Centrul Cultural „Academician Eugen Simion” de la Dumbrăveni a fost inaugurat sâmbătă în prezența unui număr impresionant de academicieni și artiști de cea mai înaltă valoare din România. Printre cei prezenți s-a aflat și istoricul Ioan Aurel Pop, nimeni altul decât președintele Academiei Române, care le-a adus gazdelor și o veste extraordinară.

”Voi propune prezidiului Academiei Române să preia acest centru sub oblăduirea sa și îi voi propune lui Mihai Cimpoi să ceară același lucru și Academiei de Științe din Moldova”, a fost anunțul făcut de Ioan Aurel Pop și primit cu aplauze de oamenii prezenți în sala de festivități. Tot președintele Academiei Române a fost cel care a deschis sesiunea de discursuri, într-o ordine stabilită de primarul Ioan Pavăl, și care a cuprins mai multe personalități prezente sâmbătă la Dumbrăveni.

”M-am simțit ca într-o Academie mai mică în acest Centru. Ca prim scop, Academia Română a avut cultura, dar între timp autoritățile au cam uitat de cultură. Mă bucur că la Dumbrăveni cultura înflorește”, a spus academicianul Ioan Aurel Pop.

Din stânga Prutului nu putea lipsi la acest eveniment un prieten apropiat al Dumbrăveniului. Academicianul Mihai Cimpoi a mărturisit că ”această clădire monumentală, cu aceste ferestre deschise spre Europa, este cea mai potrivită să poarte numele lui Eugen Simion, iar drumul nostru spre Europa este prin Dumbrăveni”. Și Maia Simionescu, un alt membru de vază al Academiei Române, a lăudat investiția de la Dumbrăveni și a precizat că nu își aduce aminte ca în ultimii cinci ani să se fi construit vreun alt centru cultural pe teritoriul României.

Mihai Ghimpu, fost președinte al Republicii Moldova, a devenit de sâmbătă cetățean de onoare al comunei Dumbrăveni. Înainte de a afla acest aspect a spus că își dorește ca Dumbrăveniul și Centrul Cultural să fie un exemplu pentru toată țara. ”Îmi doresc să nu mai avem două Academii, una în stânga și alta în dreapta Prutului, ci una singură. Trăiască nația, sus cu primarul”, a rostit Mihai Ghimpu.

Directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare, Mireille Rădoi, a lăudat, la rândul ei, investiția, dar a venit și cu o propunere practică. ”M-am gândit ce ar mai putea face primarul Ioan Pavăl și cred că ar putea muta această lucrare monumentală în domeniul digital. Pandemia ne-a arătat cât de util este să ne putem conecta la sursele de informații din orice loc și cred că digitalizarea ar fi un pas oportun”, a arătat Mireille Rădoi.

Printre cei care au avut cuvinte de apreciere vizavi de construcția unui centru cultural s-au numărat directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Cristescu, reputatul medic Irinel Popescu, reprezentantul Ministerului Culturii, Ioan Matei, prefectul Iulian Cimpoeșu, dar și președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, precum și fostul ministru Varujan Vosganian. Discursurile invitaților au fost întrerupte în mod plăcut de pauze muzicale în interpretarea lui Mircea Tiberian și a Nadiei Trohin. Pe scenă au mai urcat actorii George Mihăiță și Vlad Rădescu, care au rupt ”ritmul” cu poezii scrise de Nichita Stănescu și Mihai Eminescu.

Spre final, a venit și momentul academicianului Eugen Simion, cel care a dat numele Centrului Cultural de la Dumbrăveni, să rostească un discurs. ”Mă așteptam să vină moartea, dar nu mă așteptam ca acest centru cultural să îmi poarte numele. Aș fi ipocrit să spun că nu îmi face plăcere, dar sincer să fiu nu e simplu să îmi văd statuia în bronz alături de cea a lui Mihail Kogălniceanu”, a arătat fostul președinte al Academiei Române.

Unul din cei mai emoționați oameni de la acest eveniment a fost însuși primarul Ioan Pavăl, care le-a spus invitaților: ”Sunt mândru că astăzi sunt primarul comunei Dumbrăveni. Sunt mândru să fiu înconjurat de atâția oameni de valoare, în fața cărora mă înclin”.

Cu ocazia inaugurării Centrului Cultural au fost prezentate mai multe cărți, inclusiv o antologie nășită de Mihai Chiriac, secretarul comunei Dumbrăveni, dedicată academicianului Nicolae Dabija și intitulată ”Acest fulger care am fost”. Legat de acest eveniment, Romfilatelia, prin intermediul directorului Cristina Popescu, a realizat un timbru special dedicat lui Nicolae Dabija și care a fost dezvelit chiar în timpul manifestărilor de sâmbătă.

Înainte ca oamenii să intre în sala de festivități a avut loc o slujbă de sfințire a clădirii, la care au participat preoți de la toate parohiile comunei Dumbrăveni.

Centrul Cultural ”Academician Eugen Simion” a costat circa 1,6 milioane de euro și s-a finalizat într-un timp record. În afara sălii de festivități aici funcționează o bibliotecă, există un turn ”Eminescu” care oferă o privire de ansamblu a satului, precum și celelalte dotări necesare.