Polițiștii au desfășurat acțiuni de control concentrate pe parcursul lunii august pentru depistarea celor care fac transport ilegal de lemn, iar rezultatele acestora arată că s-a muncit serios. Atrage atenția faptul că polițiștii au confiscat peste 300 de mc lemn fără acte și patru mașini cu care se făceau transporturi de lemn, vehicule evaluate la 100.000 de euro.

 

13 dosare penale pentru infracțiuni din sfera silvică

Acțiunile au fost coordonate de polițiștii de la Biroul de Combatere a Delictelor Silvicedin cadrul poliției județene, alături de polițiști de la  Serviciul de Ordine Publică. Aceștia au organizat săptămânal, în august, acțiuni în sistem integrat împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava. S-au făcut controale la societăți de profil silvic de pe raza județului Suceava, precum și pe linia verificării circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere.

”În cadrul dosarelor penale instrumentate, a fost documentată activitatea infracțională a 13 persoane, care au dobândit calitatea procesuală de suspect, fiind dispuse și măsuri preventive, respectiv reținerea unei persoane pentru 24 de ore și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de altă persoană”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

 

Focuri de armă după un transport ilegal foarte mare 

Dintre cazurile care s-au lăsat cu pagube foarte mari pentru transportatori, pe 5 august polițiștii Secției Rurale Vadu Moldovei s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un camion transportă pe un drum forestier, pe raza comunei Râșca,  material lemnos fără documente legale. Șoferul, care nu avea permis de conducere, nu a oprit, fiind urmărit cu focuri de armă. Mai mult, bărbatul a încercat ulterior să se sustragă de la control, demontând autoutilitara de transport.  

Ulterior s-a stabilit că acesta transporta ilegal peste 53 mc de material lemnos.

Ulterior, a fost indisponibilizat și mijlocul de transport, în valoare de circa 50.000 euro.

S-a constatat că autorul faptelor a demontat, în vederea sustragerii de probe, macaraua hidraulică prevăzută cu graifer, 8 roți și 8 racoanțe.

 

Camioanele care transportă peste 10 mc lemn, confiscate

Într-un alt  caz,  polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silviceau identificat în trafic, pe raza comunei Rădășeni,  un camion ce transporta 12,236 mc material lemnos fără documente legale.

Și în acest caz, au fost indisponibilizate camionul în valoare de 20.000 euro și cheresteaua în valoare de 7831 lei.

Pe 17 august, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silviceau identificat în trafic, pe raza comunei Vadu Moldovei, un camion ce transporta peste 11 mc material lemnos fără documente legale. A fost indisponibilizat camionul în valoare de 10.000 euro și cheresteaua în valoare de 7404 lei.

Conform actualelor prevederi legale, un transport de lemn ilegal de peste 10 mc lemn atrage și confiscarea mașinii.  

Pe 26 august, la Broșteni,  polițiștii din localitate au identificat în trafic un camion ce transporta 19,431 mc material lemnos fără documente legale.

Au fost indisponibilizate camionul în valoare de 20.000 euro și cheresteaua în valoare de peste 21.000 de lei.

 

Cherestea ascunsă sub saci de cartofi

Ieșit din comun este un caz de pe 28 august, când polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silviceau identificat în trafic, în satul Lucăcești, comuna Drăgoiești, un camion ce transporta cherestea (în jur de 7 mc) ascunsă după un rând de saci cu cartofi. 

Noaptea, în jur de ora 2.00, pe drumul județean din satul Lucăcești, comuna Drăgoiești, polițiștii au oprit pentru control o autoutilitară MAN, la volan fiind un bărbat care a declarat că transportă cartofi în județul Botoșani. Polițiștii au avut unele suspiciuni privind modul în care sunt așezați sacii și i-au cerut șoferului să deschidă oblonul.

Sub un rând de saci, polițiștii au observat că este ascunsă cherestea. Au fost contactați silvicultorii de la Ocolul Silvic Gura Humorului, care, în urma inventarierii, au constatat că este vorba de 6,80 mc cherestea rășinoase, fără aviz de însoțire.

Materialul lemnos în valoare de peste 4.000 de lei a fost ridicat în vederea confiscări. Șoferul a încasat o amendă de 5.000 de lei, pentru transport ilicit de lemn.       

 

Dosar penal și pentru un silvicultor

Polițiștii i-au întocmit un dosar penal și unui angajat de la Ocolul Silvic Solca, despre care s-au adunate date că deține un dispozitiv special destinat marcării, falsificat. În cauza s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de falsificarea instrumentelor de marcat și folosirea de instrumente false.