Recent, la fosta Uzină de Apă Suceava, sediul organizațiilor locale ale breslei arhitecților, s-a desfășurat Conferința Teritorială a Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România. Principalele puncte ale ordinii de zi a Conferinței au fost prezentarea și aprobarea Raportului de activitate a Consiliului de conducere din mandatul precedent, aprobarea modificării Statutului Uniunii Arhitecților din România și alegerea organelor de conducere ale Sucursalei Suceava – Botoșani din mandatul 2021 – 2025. În funcția de Președinte al Sucursalei Suceava – Botoșani a fost reales arhitectul Ion Andriu, care a câștigat competiția cu colegul Dan Sandu, fostul arhitect-șef al municipiului Botoșani. În Consiliul Teritorial au fost aleși arhitecții Mihai Tulbure (vicepreședinte) și Constantin Gorcea, membru în Senatul Uniunii în mandatul precedent. Au fost de asemenea desemnați și cei trei delegați la Conferința Națională a U.A.R., care va avea loc la 17 octombrie 2021 la Teatrul Național din București.

Uniunea Arhitecților din România este organizație de utilitate publică, moștenitoarea morală și patrimonială a Societății Arhitecților Români, înființată în 1981, reconfirmată prin Decretul lege nr. 127/1990, precum și a fostei Uniuni a Arhitecților, care a funcționat între anii 1952 și 1990. U.A.R. este membru fondator al Alianței Naționale a Uniunilor de Creatori (A.N.U.C), constituită în 1995 și are drept scop promovarea arhitecturii, urbanismului și peisagisticii ca domenii ale culturii, precum și protejarea patrimoniului cultural național. Principalele obiective ale activității Uniunii sunt susținerea arhitecturii ca act de creație artistică și promovarea calității culturale a acesteia, precum și inițierea de programe și proiecte culturale, punerea în valoare a patrimoniului cultural, inclusiv a celui mobil aflat în proprietatea Uniunii, valorificarea și întreținerea imobilelor monumente istorice, ș.a. Din totalul de circa 11.000 de arhitecți din România, mai puțin de un sfert fac parte din U.A.R., accesul în organizație făcându-se pe baza unei recomandări și a unui dosar profesional. Majoritatea arhitecților și a conductorilor arhitecți sunt membri ai Ordinului Arhitecților din România, organizație care gestionează exercitarea profesiei în conformitate cu Codul Deontologic, Statutul organizației și reglementările legale în vigoare, stabilite în principal prin Legea 184/2001.

Uniunea Arhitecților organizează programe culturale, simpozioane și conferințe profesionale, concursuri și Bienala Națională de Arhitectură (BNA). Sucursala Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România s-a dovedit a fi foarte activă, fiind organizatoare sau coorganizatoare a unor manifestări  apreciate la nivel național, precum ”Zilele Culturii Urbane la Uzina de Apă”,  eveniment care a avut nouă ediții de succes cu tema principală patrimoniul cultural național, sau programul  ”Zilele elevului arhitect”, festivalul de artă contemporană ”Zidul de hârtie”, colaborări la programul ”De-a arhitectura”, destinat stimulării adolescenților și copiilor pentru domeniul arhitecturii și construcțiilor. A fost organizatoare a numeroase alte activități culturale (expoziții, conferințe, spectacole de teatru și film) care s-au bucurat de succes, apreciere și interesul publicului. Aprecierea activității Sucursalei a fost confirmată și printr-o serie de articole apărute în publicațiile de specialitate.