Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a continuat și în debut de septembrie controalele la unitățile de alimentație publică din zonele turistice, constatându-se destul de multe nereguli pe linie de igienă.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că s-au făcut controale pe mai multe tipuri de unități, iar o concluzie generală este că sunt destul de multe probleme, care, se speră, vor fi remediate până în debutul noului sezon turistic. Pentru asta este nevoie în primul rând de un efort comun al autorităților. 

Concret, în urma a 30 de controale la pensiuni și restaurante s-au aplicat zece avertismente și 3 amenzi, în valoare de 25.000 de lei, pentru lipsă probe mâncare colectivă ori pentru depozitare și manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare.

Alte zece controale au vizat baruri și rulote din zone turistice, fiind date alte trei avertismente și două amenzi, de 2.400 de lei, pentru igienă necorespunzătoare.

Inspectorii sanitar-veterinar au controlat și două laboratoare cofetărie și patiserie, aplicând o amendă de 10.000 de lei, pentru depozitare necorespunzătoare.

„Se poate observa că am dat mult mai multe avertismente, deși probleme au fost. Scopul nostru nu este de a amenda, deși, trebuie să o spunem fără ocolișuri, sunt multe probleme în zonele aglomerate turistic din județ, de la lipsa autorizării sanitar-veterinare a unor rulote și până la lipsa toaletei și sursei de apă doar pentru personalul care lucrează cu produse alimentare ori a depozitării de produse alimentare în vitrine normale, nu frigorifice. Ne dorim ca de la anul să ameliorăm problemele de acest gen în aglomerările turistice din județ, iar pentru a reuși asta trebuie să o luăm din timp”, a transmis doctorul Voloșeniuc.

Recent, la final de august, în urma altor controale sanitar-veterinare în zonele foarte aglomerate turistic, au fost date 5 amenzi, fiecare de 10.000 de lei, la unități de alimentație publică gen rulote și fast-food. A fost vorba fie de lipsa documentelor sanitar-veterinare de înregistrare, fie de igienă necorespunzătoare ori depozitare necorespunzătoare.Mai concret, s-au găsit produse alimentare perisabile expuse în vitrine normale, fără instalație frigorifică, ori mizerie sau mucegai în locurile de preparare. Alte nereguli au fost legate de lipsa carnetelor de sănătate la zi pentru personal ori lipsa documentelor privind operațiuni de dezinfecție și deratizare.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că este inadmisibil ca personalul de la astfel de puncte să nu aibă o sursă de apă pentru igienizare și măcar o toaletă ecologică. Din păcate, au fost cazuri de acest gen constatate.

Controalele s-au concentrat pe unitățile de alimentație publică ce sunt destinate în principal turiștilor, pe Rarău, în Pasul Palma, Complexul Ariniș, plus restaurante din localitățile turistice.

 

Lipsa unor toalete publice, situație rușinoasă pentru turismul sucevean

După cum am mai relatat într-un material din Monitorul de Suceava, un alt aspect pe care l-au constatat mulți turiști, inclusiv străini, și care ne-au semnalat problema, este legat de faptul că în zone turistice extrem de aglomerate, zona Rarău și Pasul Palma de exemplu, nu există nici o toaletă publică, cel mult o baie de la restaurant, unde însă au acces doar clienții.

Necesitatea amenajării unei toalete publice, administrată de o autoritate locală ori de administratorul de drum, este stringentă în cele două locații.

În lipsa acestora, mulți oameni își fac nevoile prin pădure și prin alte locuri dosnice, situația fiind rușinoasă pentru turismul sucevean per ansamblu.