Cazul activistului de mediu Tiberiu Boșutar și al celor doi cameramani care au fost încercuiți și sechestrați în pădure, în comuna Panaci, la limita cu Șaru Dornei, se dovedește a fi de o gravitate extremă, cel puțin în ceea ce-l privește pe Boșutar.  

Tiberiu Boșutar ar fi fost umilit în mod crunt în pădure de grupul format din cel puțin cinci agresori. Sunt detalii care nu pot fi prezentate, dar care le sunt cunoscute polițiștilor, fiind și o filmare în acest sens, realizată se pare chiar de agresori. Boșutar a spus chiar el că a fost dezbrăcat la pielea goală și umilit.

Așadar, pe lângă agresiunile fizice în sine, în pădure s-a petrecut și un alt gen de agresiune, cel puțin la fel de grav. 

 

11 suspecți, ridicați pentru audieri

Polițiștii, prin activități specifice efectuate începând de joi seară, au identificat și depistat 11 persoane implicate în eveniment, pe care le-au condus pe parcursul zilei de vineri la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în vederea audierii și stabilirii participației fiecăreia dintre acestea.

Printre principalii vizați se află un silvicultor de la Ocolul Silvic Dealu Negru, un ocol privat din Bistrița-Năsăud. Totuși, agresorii sunt localnici, toți din zonă.

Având în vedere numărul mare de suspecți și audierea fiecăruia în parte, ancheta s-a întins pe ore bune. 

În paralel, polițiștii au început, ieri, o amplă operațiune de scotocire a zonei unde a avut loc agresiunea, în căutare de material probator. Se pare că este vorba de bunuri de care ar fi fost deposedate victimele și nu numai.

 

Agresiunea și umilirea pleacă de la vechi frustrări ale celor din zonă  

Există și o filmare făcută de Tiberiu Boșutar în decembrie 2020, intitulată “Dezastrul din Ocolul Silvic Dealu Negru”, în care spune că a identificat sute de cioate nemarcate, care, ulterior reclamațiilor sale, au devenit marcate, fiind “acoperit” furtul din pădure. La vremea respectivă, principalii vinovați indicați de el erau pădurarul titular de canton și inginerul care avea “la mână” ciocanul de marcat.

Așadar, Boșutar era deja persoană non-grata pentru unii proprietari de pădure din zonă și pentru angajații de la ocolul silvic privați vizați de el.
Cei doi cameramani și activistul s-au deplasat la București, unde au depus reclamații la Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române. Această opțiune a lor, de depunere a sesizării la București, a încurcat un pic rapiditatea anchetei, având în vedere că cercetările sunt derulate de polițiștii de la Vatra Dornei, sub coordonarea unui procuror local.

 

Leziunile fizice suferite de cei trei

Cu privire la starea activistului de mediu Tiberiu Boșutar și a celor doi cameramani care îl însoțeau, doar ultimii doi au fost investigați și diagnosticați la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava.

Tiberiu Boșutar, adus cu ambulanța la UPU Suceava, a sărit pur și simplu de pe targă înainte de intrarea în UPU și nu a mai dorit să fie investigat. Tiberiu Boșutar susține că trecerea bruscă de la confuz și întins pe targă la plecarea pe picioare de la Spitalul Județean Suceava s-a produs pe fondul șocului și a stării de revoltă după umilințele suferite. Acesta s-a arătat foarte supărat că unul dintre șefii de la Ambulanță l-ar fi sunat de mai multe ori, cerându-i să nu mai facă transmisii live din autospecială.  

Acesta a plecat în cursul nopții spre Capitală, pentru a fi investigat la Spitalul de Urgență Floreasca. Boșutar avea în mod vizibil leziuni suferite la nivelul capului, la arcadă și pe scalp.

Cu privire la cei doi cameramani, unul avea leziuni mai serioase, un traumatism cranian, amnezie retrogradă, și a necesitat o suturare a unei plăgi la buză. Acestuia i s-a recomandat să mai stea sub supraveghere până dimineață, dar a plecat din spital după patru ore. Celălalt cameraman a fost diagnosticat cu  excoriații faciale. Toți trei au plecat în cursul nopții de joi spre vineri spre Capitală.

 

Agresorii, circa 20

Regizorul și jurnalistul Mihai Dragolea, care era cu Boșutar, susține că a fost bătut de circa 20 de indivizi și că echipamentul și toate înregistrările i-au fost distruse. Activistul Tiberiu Boșutar acuză că printre agresori au fost și oameni în verde, iar pe parcursul anchetei acest aspect a devenit tot mai clar. Boșutar a susținut inițial că îi este frică să vorbească, pentru că a fost amenințat cu moartea și umilit, fiind dezbrăcat în pădure. 

Vineri, polițiștii din cadrul Biroului Delicte Silvice au efectuat un control în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activități ilicite în domeniul silvic.

 

Care au fost primele informații transmise de polițiști

Joi, puțin după ora 16.00, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin 112, cu privire la faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani și un localnic) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci. Cel din urmă, localnicul, a fost singurul care a scăpat singur din pădure, fără a avea de a face direct cu grupul de agresori.

”Având în vederea arealul extins al zonei, au fost constituite, în regim de urgență, mai multe echipe de polițiști și jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reușit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu și a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reușind să părăsească singur zona împădurită și să se prezinte la sediul poliției. Cele trei persoane identificate în fondul forestier au fost preluate de echipajele de poliție și conduse la sediul Poliției Municipiului Vatra Dornei.

Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de 16 septembrie, activistul de mediu și cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăieri de arbori.

În timpul activității, aceștia ar fi fost surprinși de mai mulți localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul și cameramanii fiind agresați de către celelalte persoane. După inițierea activităților procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanțelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziției procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere.

În cursul zilei precedente, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-și acest drept procesual, însă polițiștii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu și au constituit un dosar penal, sub aspectul infracțiunilor de lovirea sau alte violențe și distrugere”, a transmis Poliția Suceava vineri dimineață.