Șeful Cancelariei arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, preotul călugăr David Oprea, a murit vineri, 17 septembrie a.c., din cauza complicațiilor produse de Covid-19, a informat portalul creștin ortodox doxologia.ro: https://doxologia.ro/parintele-protosinghel-david-oprea-trecut-la-cele-vesnice. „Părintele protosinghel David Oprea, coordonator al cabinetului Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, și pentru o foarte lungă perioadă de timp slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași, a trecut la Domnul astăzi, 17 septembrie 2021, în urma complicațiilor suferite din cauza infectării cu Covid-19”, anunță doxologia.ro.

Preotul călugăr David Oprea, în vârstă de 47 de ani, care nu era vaccinat, a fost confirmat cu Covid la începutul săptămânii trecute și a fost internat în secția Boli Infecțioase și ulterior la Terapie Intensivă, în Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, cu o formă gravă de boală. La solicitarea familiei, miercuri, 8 septembrie, a fost transferat, intubat, la Iași, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Preotul David Oprea avea titlul de protosinghel, conferit de ÎPS Calinic, încă de când era slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iași. Datele biografice publicate pe site-ul menționat arată că părintele era născut în Galați și a primit la botez numele Cezar Daniel. A urmat Liceul de Marină din Galaţi, iar după absolvirea liceului, în anul 1992, „s-a închinoviat la Mănăstirea Almaş din judeţul Neamţ”. „În luna aprilie a anului 1995 a fost tuns în monahism cu numele David, iar în luna noiembrie a anului 1996 a fost hirotonit diacon de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. (...) Începând cu anul 1997, este rânduit slujitor al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, fiind numit coordonator al cabinetului Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Clericul a fost licenţiat în Psihologie şi Asistenţă Socială, în perioada 1998-2002, absolvind cursurile Facultăţii de Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii <Petre Andrei> din Iaşi. În perioada 2005-2009, a absolvit şi cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din Piteşti şi a obţinut licenţa în Teologie Pastorală cu teza <Rolul duhovnicului în Ortodoxie>, coordonator ştiinţific fiind prof. conf. univ. dr. Nicolae Brânzea. În anul 2009, la sărbătoarea Bunei Vestiri, prăznuită la Mănăstirea Sihăstria Voronei, a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. A lucrat la redactarea şi tehnoredactarea cărţilor scrise sau coordonate de către Părintele Arhiepiscop. În data de 4 mai 2018, părintele David Oprea a fost hirotesit protosinghel de către ÎPS Calinic, cu binecuvântarea și din încredințarea Părintelui Mitropolit Teofan”, potrivit doxologia.ro.