În contextul mult mediatizatului caz al agresării și umilirii activistului de mediu Tiberiu Boșutar, am considerat necesară o scurtă documentare cu privire la evoluția anchetei în cazurile din ultimul an în care alți activiști au fost victime ale unor fapte destul de evidente de amenințare, distrugere și chiar lovire.

Fără îndoială, în cele mai multe incidente de acest gen a fost implicat Daniel Bodnar, cel care se află încă în recuperare după accidentul grav în care a fost implicat la începutul acestui an, tot în timp ce se afla într-o misiune pe tema activismului de mediu. 

 

Daniel Bodnar a depus cel puțin zece plângeri penale, în van deocamdată

Contactat de Monitorul de Suceava, Daniel Bodnar spune că are depuse cel puțin zece reclamații privind agresiuni asupra sa. Nici unul dintre aceste dosare întocmite în urma sesizărilor sale nu este ajuns însă pe rolul vreunei instanțe, atât din datele lui Daniel, cât și din informațiile pe care le-am adunat noi ieri. Cu alte cuvinte, sunt încă în faza de anchetă, pe la polițiști sau procurori.

”Ce pot să mai spun când în marea majoritate a acestor cazuri sunt imagini clare care surprind agresiunile asupra mea, inclusiv imagini cu cei care m-au agresat. Chiar în noaptea accidentului în care am fost implicat am fost atacat cu cuțitul, de un om de afaceri de la Frumosu. La fel și la Marginea, sunt imagini clare cu cei care m-au agresat”, ne-a declarat Daniel Bodnar.

 

Daniel Bodnar: „Atâta timp cât nu s-a făcut nimic până acum, în ciuda dovezilor clare, ce așteptări să mai am?”

Sigur, este posibil ca nu toate cazurile să impună trimiterea în judecată, însă unele au fost grave.

L-am întrebat pe activistul de mediu aflat încă în scaunul cu rotile în urma accidentului din ianuarie ce așteptări mai are de la polițiști și procurori: ”Sincer să fiu nu am așteptări că se vor întâmpla prea multe de acum încolo. Atâta timp cât nu s-a făcut nimic până acum, în ciuda dovezilor clare, ce așteptări să mai am?”

Daniel Bodnar ne-a mai spus că singura înștiințare de clasare (adică de închidere a anchetei) a primit-o în cazul atacului cu bolovani asupra casei și mașinii sale, din luna septembrie a anului trecut. Atunci, hoții de lemne i-au provocat distrugeri importante și, deși polițiștii i-au spus că au văzut autorii fugind, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Mai mult, între timp, dosarul a fost clasat, fapta fiind rămasă cu AN (autori necunoscuți).

 

Daniel Bodnar, victimă a unor evidente agresiuni fizice, în cel puțin două cazuri

Exemplificăm acum cazurile pe care le considerăm cele mai importante.

În luna decembrie a anului trecut, Daniel Bodnar se afla în zona Mălini, unde a luat urma a două camioane cu lemne.

Bodnar a sunat la 112 și a sesizat poliția că spre Mălini circulă două camioane ce par a fi supraîncărcate cu lemn. El a continuat urmărirea, până la poarta unui gater din Mălini, unde au intrat vehiculele cu lemn.

În timp ce activistul se afla la poarta gaterului, în mașină, așteptând poliția, mai mulți indivizi din interior au început să arunce spre autoturism cu pietre de dimensiuni mari. Una dintre pietre a spart un geam al mașinii, Daniel Bodnar fiind rănit la față de cioburile de sticlă.

Polițiștii au anunțat imediat după incident că au deschis dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”distrugere” și ”lovirea sau alte violențe”.

Această agresiune de la Mălini a venit la o zi după ce mașina în care se afla activistul, alături de alți tineri care îl susțin, a fost tamponată intenționat, în trafic, între Frasin și Gura Humorului.

Acest caz de la Mălini se află în anchetă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

 

Agresori filmați și reținuți 24 de ore

Deja cu vechime de un an de zile este cazul în care Daniel Bodnar a fost agresat în fața Atelierului de Împletituri Marginea. Scenele parțial filmate s-au petrecut în luna septembrie a anului trecut, după ce activistul a sesizat un transport suspect de lemn.

Daniel Bodnar, alături de Iulian Ureche, se afla în fața atelierului, unde cei doi intenționau să asiste la inventarierea materialului lemnos.

În timp ce erau la poartă, cei doi au fost abordați de mai mulți indivizi din Sucevița. La un moment dat, rezultă din cercetările poliției, doi dintre agresori l-au lovit pe activistul de mediu, după care au aruncat cu pietre în BMW-ul X6 al lui Daniel Bodnar, provocându-i distrugeri. De altfel, o parte din agresiune a fost înregistrată video cât se poate de clar de activist.

Și în acest caz s-a deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și distrugere.

Doi bărbați din Sucevița au fost reținuți pentru 24 de ore în urma agresiunii.

Ancheta a fost preluată de polițiștii de la Marginea, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.  

Mai recent, în luna ianuarie a acestui an, Daniel Bodnar a reclamat că a fost amenințat și s-a încercat răsturnarea mașinii sale, la Mănăstirea Humorului.

 

Singurul agresor trimis în judecată a fost condamnat doar la o amendă penală

Singurul caz de agresiune asupra unui activist de mediu ajuns în instanță, pe care îl cunoaștem, este cel al administratorului unei firme de exploatare lemn din Marginea, trimis în judecată pentru infracțiunea de distrugere.

Pe 12 noiembrie 2020, Dănuț Ghinghiloschi, în vârstă de 24 de ani, din orașul Solca, a sesizat poliția că o persoană i-a vandalizat mașina.

Activistul se afla la volanul unui autoturism marca BMW X6, cu volan pe partea dreaptă, înmatriculat în Marea Britanie, și a observat un camion care tracta o remorcă pe raza localității Rădăuți. Atât camionul, cât și remorca erau supraîncărcate cu lemne, a apreciat activistul. Tânărul a plecat în urmărirea camionului, dinspre Rădăuți spre Marginea, continuând urmărirea până în curtea SC Holz Transport SRL Marginea, unde șoferul autoutilitarei a oprit. 

Ulterior, în timp ce era la volan, activistul a văzut cum de el și de mașină se apropie un bărbat furios, cu un ciocan în mână.

”Ce filmezi, mă, mu...le”, a spus agresorul, după care a lovit cu ciocanul de dimensiuni mari în geamul lateral al mașinii.  

Activistul a accelerat pentru a se îndepărta, dar agresorul a lovit în geamul portierei dreapta spate, pe care l-a spart. Arma albă a căzut pe bancheta din spate.

Activistul a reclamat inclusiv o tentativă de omor asupra sa.

Agresorul, Liviu Olărean, a fost condamnat de Judecătoria Rădăuți la o amendă penală de 3.000 de lei. Judecătorii i-au aplicat lui Liviu Olărean 150 de zile amendă, corespunzătoare unei amenzi penale de 3.000 de lei. Instanța l-a mai obligat pe inculpat să achite 1.000 de lei, daune morale, în condițiile în care prejudiciul material a fost achitat de inculpat pe parcursul procesului.

Victima din acest caz, Dănuț Ghinghiloschi, a înaintat apel, fiind profund nemulțumit de soluție. Dosarul este acum pe rolul Curții de Apel Suceava. Judecătorii de aici urmează să dea sentința finală din acest caz.

 

Sprijin puțin pentru activiștii cu bune și cu rele 

Chiar dacă uneori și activiștii de mediu au exagerat în acțiunile lor, au tracasat oameni și chiar au făcut abuzuri, în mod cert aceștia au și reușit să demonstreze multe ilegalități și au un rol în prevenirea infracțiunilor silvice. Prin sentințe blânde și dosare care adună praf prin sertare, polițiștii și magistrații nu fac decât să-i încurajeze, indirect, pe cei care au deja tendința de a fi foarte agresivi atunci când sunt „deranjați” în timp ce-și desfășoară activitatea.