Pentru a se evita aglomerarea traficului rutier cu transportul individual al elevilor din clasele 0-IV la unitățile școlare și înapoi acasă, în orașe și municipii se vor introduce curse școlare gratuite.

Măsura, care va fi pusă în aplicare începând cu prima zi a anului şcolar 2022-2023, este prevăzută într-o lege promulgată marți, 12 octombrie, de către preşedintele Klaus Iohannis, inițiativa legislativă aparținându-i deputatului PNL Robert Sighiartău.

Transportul elevilor din învățământul primar prin curse şcolare de la/până la unitatea de învăţământ, indiferent că este de stat, particulară sau confesională, dar să fie autorizată/acreditată, va fi decontat de la bugetul de stat.

Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale.

Referitor la transportul de acasă la şcoală şi retur pentru copiii din clasele primare 0-IV în interiorul localităţilor, inițiatorul legii a spus că “pentru foarte mulţi părinţi este o problemă majoră, de care se lovesc zilnic din cauza traficului din ce în ce mai aglomerat. Traficul sufocant este un fenomen care afectează nu doar marile oraşe, ci se extinde şi în localităţi de mărime medie”.

 

Curse școlare gratuite, introduse deja pe două trasee în Suceava

Municipiul Suceava se află cel puțin cu un pas în față în această privință, având deja introduse două rute de transport școlar, gratuit, chiar din prima lună a anului școlar 2021-2022.

Programul-pilot de transport școlar, prin care elevii sunt preluați din zona unde locuiesc, duși la școală, iar la terminarea orelor sunt aduși acasă, a fost introdus din 27 septembrie, pe traseul str. Putnei - Școala Gimnazială Nr. 10.

Viceprimarul Lucian Harșovschi, care se ocupă de implementarea și extinderea programului de transport școlar, a explicat că “autobuzul preia copiii din stațiile stabilite împreună cu părinţii. Elevii coboară doar în fața unităţii de învăţământ, iar după ore pleacă acasă cu același autobuz”.

Programul primului microbuz școlar introdus pentru a duce elevii la Școala Nr. 10 din Burdujeni este următorul, valabil de luni până vineri inclusiv:
- 07:40 plecare din str. Putnei;
- 12:00 pleacă din fața unității de învățământ;
- 12:40 pleacă din str. Putnei, cu elevii care au ore după-amiază.

Cea de-a două rută de transport școlar, introdusă din 6 octombrie, deservește elevii de pe Aleea Dumbrăvii și străzile adiacente, având următorul program:

Plecare- 07:30/12:30 - Aleea Dumbrăvii, cartier “La Stejari”

07:35/12:35 - Fabrica de sucuri

07:40/12:40 - str. Putna - str. Ghe. Doja - str. Mircea Damaschin - str. Călimani - str. Baladei - Școala Gimnazială Nr. 10;

Întoarcere- 11:50 - Școala Gimnazială Nr. 10 - str. Rarău - str. Mircea Damaschin - Calea Unirii - str. Nicolae Iorga - str. Putna - Fabrica de sucuri - Aleea Dumbrăvii, cartier “La Stejari”.

În funcție de cereri, programul de transport școlar ar putea fi extins și în alte zone în care se pretează această soluție, pentru reducerea traficului rutier generat de părinții care duc copiii la școală, individual.

Pentru elevii cu domiciliu sau reședință în Suceava, abonamentul TPL se acordă gratuit, costurile fiind suportate de municipalitate. În baza noii legi, de anul școlar viitor, costurile curselor școlare ar urma să fie decontate de la bugetul de stat (dacă nu apar alte modificări).