Un bărbat din Vicovu de Sus a fost condamnat de Judecătoria Suceava la o pedeapsă cumulată, care totalizează în jur de 6 ani de închisoare, într-un dosar de contrabandă, dar cu mai multe „cozi”, infracțiuni rutiere, inclusiv un accident mortal.

Romică Constantin Saghin a primit o pedeapsă principală de 3 ani și 4 luni de închisoare, pentru o faptă de contrabandă tocmai din anul 2018, însă i s-au adăugat și alte pedepse.

Bărbatul a primit o pedeapsă de un an de închisoare pentru săvârșirea, în recidivă, a infracțiunii de conducere fără permis.

Judecătorii au mai constatat că infracțiunile pentru care a fost condamnat acum sunt concurente cu cele dintr-un dosar al Judecătoriei Rădăuți, pentru care execută deja o pedeapsă privativă de libertate.

Pe 20 septembrie 2019, Romică Constantin Saghin, atunci în vârstă de 41 de ani, din Vicovu de Sus, aflat la volanul unui VW Golf, pe strada Ştefan cel Mare din localitate, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, maşina părăsind partea carosabilă şi intrând într-o parcare, unde a lovit un autoturism Skoda şi apoi o autoutilitară. Impactul violent a fost cu autoutilitara.

Pompierii militari care au intervenit la faţa locului au constatat că pasagerul din dreapta din VW a rămas încarcerat. El a fost extras de pompierii militari, fiind în stare comatoasă, şi transportat ulterior la spital. Pasagerul rănit grav, în vârstă de 48 de ani, tot din Vicovu de Sus, a decedat ulterior. 

Romică-Constantin Saghin a scăpat fără leziuni în urma accidentului.

Marea problemă a fost că Saghin avea deja două dosare penale pentru conducere fără permis, iar la ora accidentului avea o alcoolemie foarte mare (etilotestul a indicat concentrația de 1.32 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat).

Pentru acest accident mortal, vicoveanul a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de detenție.

În noul dosar, în care Judecătoria Suceava a dat sentința acum două zile, inculpatului i s-a stabilit o pedeapsă rezultantă de 5 ani, o lună și 323 de zile de închisoare. Acesta a executat până acum în jur de doi ani din pedeapsă.

În același dosar, a fost condamnată pentru contrabandă și inculpata Livia Lucescu – 3 ani și 4 luni de închisoare. 

Cei doi inculpați au de achitat, în solidar, suma de aproape 15.000 de lei, prejudiciu nerecuperat de Statul Român, în dosarul de contrabandă vizând 1.400 de pachete de țigări, marfă aflată în Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.

Sentința Judecătoriei Suceava poate fi contestată la instanța superioară.

Cei doi inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.