Un puternic incendiu a izbucnit miercuri seară într-o gospodărie din comuna Râșca, focul pornind de la afumătoare, mai exact de la scântei (sau jar) purtate de vânt către o anexă. Alarma de incendiu s-a dat în jurul orei 19.40. La locul incendiului au intervenit pompierii de la Detașamentul Fălticeni, împreună cu lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Râșca și Bogdănești, în total cu patru autospeciale cu apă.

La sosirea echipajelor de pompieri, ardea generalizat o construcție anexă, cu pericol de propagare la două case.

În urma incendiului au ars anexa construită din lemn, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, circa 12 tone lemn de foc și alte bunuri din interior. În incendiu, au pierit doi fazani.

Pompierii au încheiat intervenția în jurul orei 21.50 și, cel mai important, au salvat cele două case de locuit.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a transmis și o serie de recomandări referitoare la folosirea afumătoarelor:

  • Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii sau lângă materiale combustibile.
  • Nu folosiți afumători improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare;
  • Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.
  • Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe preparatele din carne în locurile fierbinți sau în contact cu sistemul de producere a fumului.