Inspectorii de muncă suceveni au amendat, luna trecută, șapte angajatori pentru muncă nedeclarată. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu, a declarat că în total au fost 217 controale, din care 183 în domeniul relaţiilor de muncă şi 34 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, iar pentru deficienţele constatate au fost aplicate 76 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 108.000 lei.

Romeo Butnariu a spus că în urma celor 183 controale efectuate în domeniul relațiilor de muncă s-au aplicat 54 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 91.000 lei. Butnariu a spus că în total au fost depistate zece persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Dintre acestea, o persoană avea contract individual de muncă care nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activității, o altă persoană a fost depistată la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, iar opt persoane au fost găsite la muncă fără contract individual de muncă. Cei șapte angajatori au fost sancționați cu amenzi de 40.000 lei. Șeful ITM Suceava a mai spus că în domeniul securității și sănătății în muncă au fost făcute 34 de controale, fiind aplicate 22 sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor fiind de 17.000 lei.

Pe de altă parte, Romeo Butnariu a spus că la începutul acestui an, în județul Suceava erau înregistrate 136.131 de contracte individuale de muncă active, din care 125.670 pe durată nedeterminată și 10.461 pe durată determinată.