De Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, la mănăstirea Putna, la finalul Festivalului literar „Mihai Eminescu”, a fost anunțat câștigătorul Premiului de excelență „Mihai Eminescu”, acordat pentru cel mai bun volum de exegeză și editologie eminesciană. Ceremonia a avut loc în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă și a starețului Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic. Niculai Barbă a anunțat că cel mai bun volum de exegeză și editologie eminesciană al ediției 2022, votat în unanimitate de juriu, care a obținut „Premiul de excelență Mihai Eminescu” este cel al scriitoarei Mihaela Albu, din București, intitulat,  „Din exil... acasă... <cu Eminescu de mână> -  antologie de studii și articole despre opera eminesciană”.

La ediția de anul acesta, juriul a fost format din mai multe personalități ale culturii române, Adrian Dinu Rachieru - Președinte, Theodor Codreanu, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon și Ioan Holban, iar secretariatul a fost asigurat de poetul Ioan Manole.  Festivalul literar „Mihai Eminescu”, ajuns la a XXXI-a ediție, continuă să comemoreze, să omagieze și să promoveze imaginea poetului Mihai Eminescu, în preajma zilei de naștere a acestuia.  Organizatorii evenimentelor incluse în festival au fost Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, Societatea Scriitorilor Bucovineni, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Mănăstirea Putna, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Primăria Comunei Putna și Primăria Comunei Șerbăuți.

În cadrul Festivalului, organizatorii desemnează un juriu format din eminescologi și critici literari de renume din spațiul literar românesc, care evaluează aparițiile editoriale de exegeză și editologie eminesciană și le nominalizează pe cele mai reprezentative dintre acestea. Cel mai bun volum de exegeză și editologie eminesciană primește ”Premiul de excelență Mihai Eminescu”, acordat de organizatori cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, în valoare de 2.000 lei.