Un dosar de ucidere din culpă privind un accident în care a decedat o tânără de 22 de ani, care se pregătea de nuntă, a fost soluționat definitiv de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, care au decis să-i mărească pedeapsa inculpatului, însă au suspendat executarea acesteia.  

Inculpatul, Andrei Cosmin Boghiu, care avea 19 ani la data comiterii accidentului de la Gura Humorului, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Tânărul avea permis de conducere și nu era băut, dar circula foarte imprudent, cu o viteză de aproximativ 80 de kilometri la oră, pe drumul îngust dintre Voroneţ şi Pârtia Şoimul, la Gura Humorului.

Judecătorii au ținut cont probabil de faptul că tânărul nu a avut circumstanțe agravante, în afară de cea legată de viteză, și nici alte antecedente penale.

De precizat că autorul accidentului a comis ulterior tragediei mai multe infracțiuni de conducere fără permis în perioada judecății.

 

O zi banală de muncă s-a încheiat tragic în drumul spre casă

Roxana Pihotovschi avea 22 de ani şi era din Frasin. Tânăra lucra la o pensiune din apropiere de pârtia Şoimul din Gura Humorului. În seara zilei de 20 septembrie 2019, cinci angajate ale pensiunii au ieşit din tura de serviciu şi se pregăteau să plece spre casele lor. Cele cinci s-au urcat într-un Mercedes condus de Elena Naghi, în vârstă de 22 de ani, din Frasin.

Accidentul s-a petrecut în jurul orei 22.00, la scurt timp după ce maşina în care erau cele cinci femei s-a pus în mişcare.

Din cercetările poliţiştilor a rezultat că Andrei Cosmin Boghiu, în vârstă de 19 ani, din Gura Humorului, conducea un VW Passat, pe strada Pinului, adică drumul de acces dinspre Voroneţ spre pârtie. Şoferul de 19 ani avea direcţia de deplasare dinspre Voroneţ spre pârtie, iar într-o curbă la dreapta maşina a pătruns pe sens opus, unde a intrat în coliziune frontală şi extrem de violentă cu Mercedesul Benz în care erau cele cinci femei.

Accidentul a fost surprins şi de o cameră de supraveghere din zonă, iar imaginile sunt şocante. Se poate vedea cum maşina condusă de tânărul de 19 ani venea cu viteză foarte mare dinspre Voroneţ şi a intrat cu o violenţă extremă în maşina care circula încet din sens opus. În urma impactului, cele două maşini au fost proiectate în afara drumului, cea condusă de tânărul de 19 ani distrugând gardul pensiunii din apropiere.

Concluzia din dosarul instrumentat de polițiștii humoreni, sub coordonarea unui procuror, la care s-a ajuns în urma unei expertize tehnice de specialitate, este că șoferul vinovat a pătruns pe contrasens, în curbă, cu o viteză de 80-81 km/h, ceea ce înseamnă foarte mult pe acel drum. Procurorii au subliniat în rechizitoriu că este vorba de un drum limitat la 40 de km/h, cu vizibilitate redusă, fără marcaj de separare a sensurilor vizibil și fără iluminat public. Practic, un drum pe care la vremea accidentului era greu de vorbit de pătrundere pe contrasens. 

 

O tânără moartă, alta rănită grav

În urma impactului, iniţial patru persoane au fost rănite. Este vorba de şoferul de 19 ani, tânăra de la volanul mașinii conduse regulamentar, o femeie de 56 de ani, din Gura Humorului, pasageră pe scaunul din dreapta faţă în Mercedes, şi Roxana Pihotovschi, pasageră pe bancheta din spate în Mercedes, în spatele şoferiţei. Roxana Pihotovschi era în starea cea mai gravă şi de la Spitalul Gura Humorului a fost transferată la Spitalul Judeţean Suceava, unde ulterior, după câteva zile, a decedat. Rănită grav a fost şi tânăra în vârstă de 22 de ani, de la volan, Elena Naghi, din Frasin. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că tânăra de 22 de ani de la volan a suferit leziuni care au necesitat 55-60 de zile de îngrijiri medicale. Alte două femei din mașină au suferit leziuni mai ușoare, care au necesitat 7-9 zile de îngrijiri medicale.

 

Dramă greu de descris în cuvinte

Cu câteva zile înainte de accident, tânăra decedată în accident anunțase că a fost cerută în căsătorie. Ea şi membrii familiei sale se pregăteau pentru nunta pe care urmau să o facă în 2020.

Un amănunt de consemnat este şi că maşina condusă de autorul accidentului era urmată îndeaproape de alta, care venea tot cu viteză mare, fapt care se vede şi pe camerele de supraveghere. Există voci care susţin ce cei doi s-ar fi întrecut anterior accidentului, însă este un detaliu care nu a mai fost investigat, fiind considerat probabil puțin relevant.

În privința laturii civile a dosarului, Curtea de Apel a decis reducerea despăgubirilor pe care le vor încasa membrii familiei tinerei decedate. De exemplu, în cazul părinților victimei, daunele pe care trebuie să le achite asiguratorul au fost reduse de la câte 200.000 de lei la câte 150.000 de lei.