Parlamentarii AUR de Suceava, deputații Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și senatorul Mircea Dăneasa, îi solicită premierului României, Nicolae Ciucă, „să ajute” Ministerul Mediului să-și facă datoria și să respingă acordarea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Dorel Acatrinei, Florin Pușcașu și Mircea Dăneasa i-au transmis premierului că sunt nemulțumiți de răspunsurile primite la interpelările făcute anterior pe această temă către Ministerul Mediului, din care reiese faptul că acest depozit de deșeuri nu va afecta populația și mediul.

„Locuitorii județului Suceava nu își doresc răspunsuri de genul că impactul negativ poate fi evitat, iar poluarea este puțin probabil să se întâmple. Condiția celor 1000 de metri față de o zonă de agreement de talia celei din Pasul Mestecăniș, a unei ferme de animale și a unui canton silvic sunt suficiente pentru aplicarea legii și respingerea acordării autorizației integrate de mediu”, au arătat cei trei parlamentari AUR de Suceava. Aceștia s-au întrebat cum a fost posibil ca autoritatea de management a proiectului să dea aviz pozitiv acestui proiect ținând cont că acest depozit trebuie să deservească o populație însumată de 150.000 locuitori, iar în zona Pojorâta - Vatra Dornei, conform informațiilor puse la dispoziție de Consiliul Județean, sunt aproape 90.000 de locuitori. Acatrinei, Pușcașu și Dăneasa au amintit că în urma dezbaterii publice desfășurate la începutul anului la Vatra Dornei, numeroși locuitori din zonă, precum și asociațiile civice care sunt împotriva acestui proiect au adus dovezi concrete prin care demonstrau că distanțele dintre depozit şi locuințele din zonă nu respectă reglementările legale. De asemenea, ei au spus că tot în cadrul aceleiași dezbaterii publice, specialiștii care s-au ocupat de elaborarea proiectului nu au putut aduce argumente viabile pentru intervenția în urma unei posibile alunecări de teren în zonă.

„Ținând cont de puternica opoziție a locuitorilor din zonă și nu numai, precum și de implicațiile negative asupra mediului și turismului, opinia generală este că mutarea acestuia într-o alta zonă și alocarea unei sume de aproximativ șapte milioane de euro pentru aceasta ar rezolva pe toate planurile acest proiect controversat”, consideră parlamentarii AUR de Suceava. Aceștia l-au întrebat pe premierul României dacă se va respecta legea la emiterea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș și care va fi data la care va înlătura riscurile semnificative de mediu „și veți reda Bucovinei mândria de a reprezenta o zonă turistică apreciată în țară și în străinătate”.