“Păsările voinței și ale libertății” – cea mai mare lucrare de artă murală contemporană din municipiul Suceava, dar și din județ, care acoperă o bună parte din fațada unei clădiri publice cu trei niveluri, a fost inaugurată oficial, printr-un eveniment-manifest „Mesaj pentru Ucraina”.

Practic, Ziua Cooperării Europene 2022 a fost marcată de către Programul Operațional Comun România-Ucraina printr-un eveniment dedicat Ucrainei și poporului ucrainean, cu scopul de a transmite un mesaj de solidaritate într-un format inedit, prin artă murală contemporană.

Manifestarea, care a beneficiat de o largă participare, atât din partea autorităților locale și județene din România, cât și a celor din Ucraina, inclusiv de o mulțime de mame cu copii, refugiați la Suceava din calea războiului, s-a desfășurat, de Ziua Educației, în incinta Colegiului Național “Mihai Eminescu”, unde se află și pictura murală, pe peretele Bibliotecii.

„Inițiativa noastră din 2022 - <Mesaj pentru Ucraina> - este un eveniment-manifest dedicat Ucrainei și poporului ucrainean greu încercat de conflictul neprovocat și nejustificat prin care trece, cu scopul de a transmite un mesaj de solidaritate într-un format inedit, prin artă murală contemporană. Alegerea locației de realizare a picturii murale a venit în mod natural, în contextul Anului European al Tineretului”, a precizat Anca Gutt, reprezentantă a Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Suceava.

Pe lângă realizarea impresionantei lucrări de artă murală și organizarea evenimentelor, de o parte și de alta a granițelor, campania “Mesaj pentru Ucraina” a inclus transmiterea a peste 500 de pachete cu rechizite școlare către 5 școli din Ucraina, în regiunile din aria Programului: Cernăuți, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya, Odessa.

Astfel, au fost onorate eforturile deosebite depuse de comunitate în sprijinul poporului ucrainean aflat în dificultate și va fi transmis un mesaj de încurajare tinerilor din Ucraina, care trebuie să-și continue studiile chiar și în aceste condiții dure.

Prezent la eveniment, Vasile Tofan, vicepreședintele CJ Suceava, a spus: „Nici recursul la istorie, memorie sau previziune nu dă dreptul nimănui să genereze o asemenea nenorocire. Nici în cele mai negre gânduri nu credeam că ajung să trăiesc asemenea momente – război la granița cu România. Noi, românii, avem un fel de a ne manifesta și a spune, că până la mamă, tată sau soră, de multe ori ți-e mai aproape vecinul. România și românii au deschis de la început porțile și au ajutat cu ce au putut. Ajutorul va fi atât timp cât va fi nevoie!”

Din partea Primăriei Suceava, sub patronajul căreia s-a desfășurat evenimentul, inclusiv realizarea lucrării de artă, a fost prezent consilierul primarului Ion Lungu, Ovidiu Milici, care a rememorat eforturile depuse pentru ajutorarea refugiaților, inclusiv momente emoționante trăite de mulți dintre cei implicați în campaniile desfășurate, asigurându-i de sprijinul municipalității sucevene în continuare.

La eveniment a fost prezentă și reprezentanta Ministerului Dezvoltării, Daniela Surdeanu, care a oferit detalii și despre alte proiecte de care beneficiază zonele transfrontaliere România – Ucraina.

La finalul manifestărilor, toți participanții au mers în fața picturii murale realizate de o echipă de profesioniști, după lucrarea trimisă la concurs de Tetiana Lebedenko, în vârstă de 15 ani, din Ucraina – zona Odessa, care a fost prezentă la eveniment, fiind pentru prima dată în România.

Momentul a fost imortalizat într-o serie de fotografii, menite să popularizeze mesajul de solidaritate pentru Ucraina, susținerea față de vecinii noștri și ideea că pacea și solidaritatea se pot reflecta în artă.