Muzeul Național al Bucovinei reia programele educaționale dedicate elevilor cu lecția de muzeu intitulată „Lichenii pădurilor noastre”. Acțiunea va desfășura la Muzeul de Științele Naturii, pe 25 ianuarie 2023. Această activitate muzeală didactică este susținută de cele mai frumoase specii de licheni vii actuali (expuse într-un terariu), care trăiesc în zonele împădurite ale Bucovinei și care au fost colectați în timpul campaniilor de cercetare anuale de teren: lichenul galben (Xanthoria parietina), mătreața bradului (Usnea barbata), lichenul hieroglific (Graphis scripta), lichenul renilor (Cladonia rangiferina), lichenul lăptos (Aspicilla calcarea), lichenul tăciune (Verrucaria nigriscens), lichenul lună-plină (Dimelaena oreina), lichenul comestibil islandic (Cetraria islandica), lichenul prunului (Ervinia prunastri). Totodată, lecția de muzeu își propune să pună în valoare și speciile de licheni, care sunt conservate și adăpostite în Depozitul de Botanică al Muzeului Național al Bucovinei din Suceava.

Reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei au explicat că ora de muzeu își propune să prezinte publicului vizitator (elevi din școlile primare, gimnaziale și liceale din municipiul și din județul Suceava) detalii și curiozități morfologice și fiziologice de întrajutorare reciprocă dintre o algă și ciupercă, în vederea colonizării diferitelor habitate naturale, cât și principalele modalitățile de utilizare ale speciilor de licheni în industria alimentară, chimică, farmaceutică.

„Dorim să atragem atenția asupra implementării unor măsuri sustenabile protective și conservative pentru  speciile de licheni de pe teritoriul țării noastre, etalând beneficiile aduse mediului natural, prin prezența și abundența speciilor de licheni, atât în reinstalarea ecosistemelor terestre distruse, cât și asupra limitării atmosferei poluante (toxice și radioactive)”, au completat specialiștii de la muzeu.

Pentru programări telefonice sunați la 0230213775 sau la 0751571857 (responsabil de proiect).