Comemorarea evreilor din Bucovina, victime ale Holocaustului transnistrean, a avut loc, vineri, atât în cimitirul evreiesc din Suceava la monumentul ridicat în memoria celor aproximativ 85.000 de evrei bucovineni deportați în Transnistria, cât și la Institutului Cultural Român din New York. În amintirea victimelor, la cimitirul evreiesc, președintele Comunității Evreiești din Suceava, prof. Sorin Golda, a aprins lumânări și a spus rugăciunea Kaddish, parte din ritualul de doliu al evreilor, în ebraică și în românește. De asemenea, a amintit cu recunoștință de românii care au salvat evrei și au primit titlul de ”Drept între popoare” din partea statului Israel. Printre ei, celebrul primar din Cernăuți Traian Popovici, care a salvat de la deportare și moarte 20.000 de evrei. În toamna anului 1941 și ulterior în vara anului 1942, un număr de aproximativ 85.000 de evrei bucovineni au fost deportați în Transnistria de administrația Antonescu.

Printr-o expoziție de fotografie documentară, intitulată „A fost odată în Bucovina”, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată vineri și la Institutul Cultural Român din New York, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din București. Conform organizatorilor, expoziția prezintă „istoria evreilor suceveni înainte și după deportarea în Transnistria din anul 1941 prin intermediul amintirilor și imaginilor de familie ale copiilor unora dintre supraviețuitori, astăzi împrăștiați în întreaga lume”. Expoziția este bazată pe cartea omonimă de mărturii și amintiri coordonată de Lily Pauker, provenită dintr-o familie de evrei deportați. În completarea expoziției este și o masă rotundă, cu participarea unora dintre autorii textelor cuprinse în cartea menționată: Harry Bolner, Alina Budin, Paul Leinburd, Eugen Weitmann, precum și coordonatoarea lucrării, Lily Pauker. Cuvântul de deschidere aparține ambasadorului Cornel Feruță, reprezentant permanent al României la ONU, iar componenta istorică este prezentată de dr. Diana Dumitru, expert în studierea Holocaustului, profesor invitat la catedra de studii românești „Ion Rațiu” din cadrul Universității Georgetown din Washington și dr. Marius Cazan, cercetător în cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este 27 ianuarie și este marcată anual prin organizarea de manifestări şi de activităţi. În data de 27 ianuarie 1945, forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi de exterminare Auschwitz-Birkenau.