Cazul tânărului împușcat mortal în timp ce se afla în mașina condusă de un alt tânăr care a refuzat să oprească la semnalul unui echipaj de poliție se află în faza de anchetă pe masa unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care a preluat ancheta de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc.  

La solicitarea Monitorului de Suceava, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis că în cadrul dosarului se fac cercetări privind trei infracțiuni, cu importanta precizare că dosarele sunt înregistrate in rem. Pentru cei mai puțin familiarizați, asta înseamnă că cercetările se fac față de fapte, iar urmărirea penală nu este îndreptată încă împotriva vreunei persoane.

Ancheta se derulează sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzul de armă fără drept, purtare abuzivă, respectiv loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

”Acestea sunt singurele date care pot fi făcute publice în acest stadiu al anchetei”, ne-a mai transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

După încadrare este evident că cel puțin primele două infracțiuni l-ar putea viza doar pe polițistul care a tras. Totuși, aceste infracțiuni trebuie cercetate în orice caz de acest gen, astfel că nu reprezintă neapărat un indiciu cu privire la direcția pe care o va lua ancheta.

După cum am arătat recent în Monitorul de Suceava, în cazuri similare petrecute prin țară cei care au fost trimiși în judecată și condamnați au fost cei care s-au aflat la volan și nu au oprit la semnalele polițiștilor și nici la somațiile acestora. Prin fuga lor, respectivii au provocat nenorocirile care au urmat, respectiv decesul sau vătămarea gravă a unui pasager.

Evident, cazul de la Moldovița are și unele particularități care vor fi cercetate în amănunt direct de către procurorul de caz.

 

O noapte neagră în care teribilismul a fost plătit scump și care provoacă suferință în multe familii

Pe 7 ianuarie, pe timp de noapte, patru tineri au plecat cu mașina de la bar, iar la un moment dat au fost reperați de mașina poliției Secției Rurale Vama în interiorul satului Moldovița. Șoferul a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor și a încercat să scape cu fuga. Se pare că polițiștii cunoșteau mașina și mai avuseseră cel puțin un episod similar de neoprire la semnal.

Oamenii legii au plecat în urmărire, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. O vreme, urmărirea a fost pe drumul județean din sat, motiv pentru care polițiștii i-au cerut insistent șoferului, prin sistemul acustic, să oprească.

La un moment dat, fugarii au intrat pe un drum forestier crezând că mașina net superioară pe drumurile accidentate îi va ajuta. Pe acest drum izolat, polițiștii au tras două focuri de avertisment în aer, iar al treilea spre mașină. Autospeciala de poliție nu a mai putut continua urmărirea din cauza terenului accidentat. La scurt timp însă, un telefon la 112 anunța că o persoană a fost rănită prin împușcare și era solicitat ajutorul unui echipaj medical. În zona forestieră indicată de apelantul la serviciul unic de urgență 112 au ajuns ulterior și polițiștii și echipajul medical. Cel împușcat era conștient și cooperant din punct de vedere medical, iar mașina cu care cei patru au fugit era împotmolită într-un șanț.

Din păcate, starea lui Florin Negură, de 21 de ani, din Vatra Moldoviței, s-a deteriorat rapid la Spitalul Județean Suceava, iar în ciuda intervenției medicilor ulterior a decedat. El era pasager pe bancheta din spate, iar glonțul tras spre pneul din spate al mașinii a intrat prin portbagaj și i-a pătruns tânărului în spate.

Șoferul, care și-a continuat fuga pe jos, nu a putut fi prins în acea noapte, astfel că alcoolemia exactă a acestuia din timpul urmăririi va fi greu de stabilit.

Din păcate, este un caz în urma căruia foarte multă lume suferă, de la familia tânărului decedat și până la șoferul care a fugit și polițistul care evident că nu și-a dorit să se ajungă la o asemenea tragedie.